České dráhy snížily jízdné u Pendolina

České dráhy snížily po problémech se softwarem vlaků Pendolino ve čtvrtek jízdné na trase Praha - Ostrava o 20 procent. Zlevněné jízdné začne platit od pátku 13. ledna a bude platit do odvolání.

Původně stála jízdenka z Prahy do Ostravy druhou třídou vlakem Pendolino 500 korun, po snížení to bude 400 korun, první třída stála původně 600 korun, po snížení bude stát 480 korun.

Kromě toho, ze České dráhy snížily cenu jízdenek, vyzvaly výrobce, společnost Alstom, k okamžité nápravě softwarových závad, protože software Pendolin ve čtvrtek kolaboval a zastavil tak další spoje V současnosti jezdí vlaky Pendolino podle platného jízdního řádu. Část pokažených vlaků Pendolino byla nahrazena klasickými soupravami složenými z vozů pro vlaky vyšší kvality EuroCity a IntercCity.

Softwarové závady jsou normální

"Vzniklé softwarové závady jsou běžnou záležitostí také u zahraničních železničních dopravců, kteří uváděli do provozu podobně technologicky vyspělá vozidla, jako je Pendolino. Nejedná se přitom o cokoli, co by souviselo s bezpečností provozu, uvedl děkan Dopravní fakulty ČVUT Praha Petr Moos.

NOVINKY

obsah | Česká republika