Českým pískovištím zvoní hrana kvůli Bruselu

Městské a obecní úřady v Česku ruší v těchto měsících stovky dětských pískovišť. Dělají tak kvůli předpisům Evropské unie. Ty ukládají provozovatelům pískovišť pravidelné čištění a ochranu před jejich znečištěním. O těchto opatřeních se navíc musejí vést úřední záznamy.

Česká pískoviště se rozdělují na dvě skupiny. První z nich by se dala označit jako oficiální, splňující nové normy. Jsou zkolaudována a mají své správce i provozní řád. Pískoviště z druhé skupiny, kterých je několikanásobně více, jsou nejvíce na klasických městských dvorcích, u paneláků a činžovních domů. Jejich osud zůstává nejistý.

"Ve Valašském Meziříčí se momentálně rozhodujeme, zda vůbec nějaká pískoviště ještě necháme," řekl včera LN referent odboru komunálních služeb Miroslav Hýža. V současné době je ve městě okolo šesti desítek dětských pískovišť.

Hygienické předpisy jsou podle Hýži velmi přísné. "Písek je nutné každé dva týdny propařit a dezinfikovat. Přístupu psů znečišťujících pískoviště svými výkaly lze při časté neukázněnosti jejich majitelů zamezit snad jen oplocením celého areálu," říká referent valašskomeziříčské radnice.

Města ruší pískoviště

Zhruba dvě desítky pískovišť se brzy chystá zrušit městská část Praha Modřany, nejméně deset pískovišť bude zlikvidováno v Brně-Tuřanech. "Jde o reakci na předpisy EU. Neřekla bych, že požadavky jsou přehnané. Jen odpovídají dnešnímu trendu uzákonit všechno," prohlásila místostarostka Brna-Tuřan Marie Stehlíková.

Že by snad v brzké budoucnosti české děti vyrůstaly bez možnosti uplácat si bábovičku, ale nehrozí. Městské a obecní úřady se nyní většinou snaží vybudovat pískoviště nová nebo zdokonalit současná tak, aby odpovídala normám.

"Provozovatel by mohl znečištění pískoviště zabránit tím, že by je na noc překryl. Dobré je také minimálně jednou ročně písek vyměnit," uvádí Eva Geryková z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Přestože předpisy o pískovištích jsou staré již několik let, města a obce si jich začala všímat většinou až nyní v souvislosti s prolézačkami. I ty totiž musejí být v souladu s evropskou legislativou. "Rušíme také průlezky, které kdysi stavěli tatínkové v akcích Z," říká místostarostka brněnských Tuřan Stehlíková.

Za to, že jsou nezkolaudovaná pískoviště stále v provozu, městům sankce nehrozí. "Existuje už idea, že by se paragraf o kvalitě písku v pískovištích zrušil," tvrdí Geryková. Hygienici na severu Moravy zatím kontrolují kvalitu písku pouze v "oficiálních" pískovištích v mateřských školkách nebo ve zkolaudovaných pískovištích, která mají správce, či v těch, která si pořizují majitelé restaurací u venkovních posezení.

Rušit pískoviště je podle Gerykové špatným řešením. "Děti si hrát někde musí," říká hygienička. Místostarostka pražského sídliště Modřany Hana Jandová přiznává, že z nové legislativy zpočátku radost neměla. Přikrývání pískovišť a podobná opatření nejsou podle ní v možnostech městského úřadu. "Až nedávno jsme ale od hygieniků zjistili, že takové požadavky budou kladeny jen na zkolaudovaná pískoviště. A taková v Modřanech nemáme," uvedla.

JAN KRÁL

obsah | Česká republika