Češi vyvinuli přístroj, díky kterému lze ovládat počítač očima

Česká věda se může chlubit novým objevem. Trojice vynálezců z pražského ČVUT vyvinula přístroj, který umožňuje ovládat počítač pouhým pohybem očí. "Zařízení je určené pro postižené lidi. Nahrazuje počítačovou myš. Kurzor se místo pohybem myši ovládá pohybem oka," vysvětluje podstatu systému nazvaného Memrec výzkumná pracovnice Gerstnerovy laboratoře ČVUT Marcela Fejtová.

Ta na projektu pracovala společně se svým bratrem Janem Fejtem a šéfkou biolaboratoře katedry kybernetiky ČVUT Lenkou Lhotskou. "Pohyb oka snímá kamera umístěná třeba na brýlích. Kam se člověk dívá, tam ujíždí kurzor na počítači. Kliknutí myši je nahrazeno mrknutím očí," objasňuje detaily Fejtová.

Zařízení již bylo úspěšně testováno na handicapovaných studentech Jedličkova ústavu v Praze. Revolučnost systému Memrec spočívá především v jeho nízké ceně. Náklady na výrobu jednoho zařízení vyšly zhruba na pět tisíc korun (k této částce je nutné přičíst ještě cenu brýlové obruby). Pomůcky pro handicapované dovážené ze zahraničí přitom přijdou na tisíce dolarů.

Brýle zkoušel například šestnáctiletý chlapec s oboustrannou amputací rukou, který počítač ovládal naprosto bez problémů. "Úžasný byl student gymnázia s vrozeným nervosvalovým onemocněním, který může hýbat již jen konečky prstů. Po chvíli s tím pracoval i ve photoshopu," popsal výsledek prvních testů vedoucí střediska moderních rehabilitačních zařízení Jedličkova ústavu a škol Tomáš Sušický.

Podle jeho mínění by pro klienty ústavu bylo ideální, aby se v přístroji použitá klasická kamera nahradila infračervenou. "S tímto vylepšením do budoucna počítáme," řekla Marcela Fejtová. Vynález bude mít podle slov zástupce přednosty neurologické kliniky dospělých v Motole Jaroslava Jeřábka využití i v medicíně. "Je to zařízení, schopné velice kvalitně provádět záznam očních pohybů, kterými se vyšetřují onemocnění centrálního nervového systému," upřesnil. Nyní v nemocnici používají zahraniční výrobky, jejichž základní verze přijde na milion korun. "A v řadě ohledů nemají srovnatelné parametry jako to, co ti technici udělali de facto na koleni," podotkl.

Zástupce přednosty neurologie je přesvědčen, že by přístroje na této bázi ulehčily život i handicapovaným po úrazech páteře a pacientům s takovým postižením mozku, že nejsou schopni komunikovat jiným způsobem než pohybem očí. Jaroslav Jeřábek poukázal na to, že systémy fungující na principu pohybu očí již ve světě existují - používají je například kosmonauti nebo piloti stíhaček. "Jsou však nesmírně drahé," podotkl. "Prioritu tohoto vynálezu vidím v tom, že je finančně dostupný," zdůraznil.

Objev je nominován na cenu Česká hlava

S tím souhlasí i autoři Memrecu. "Udělali jsme rozsáhlou sondáž, jestli něco takového již někde na světě není. Podobných systémů je víc, ale každý je něčím specifický. Většinou jsou hodně monstrózní a velmi drahé," konstatovala Marcela Fejtová. Na vynález mají jeho tvůrci již ochrannou známku a nyní čekají na výsledek patentového řízení. Systém Memrec je nominován na prestižní cenu Česká hlava. Podle šéfa organizačního výboru soutěže Václava Marka je jedním z favoritů. "Nejde jen o nápad, ale může hned pomoci mnoha lidem," zdůraznil Marek.

JANA KALINOVÁ

obsah | Česká republika