Lékaři zachránili pacienta "zmrzlého" na 26 stupňů

Lékařům v olomoucké fakultní nemocnici se podařil ojedinělý zákrok. Podchlazenému muži, který měl tělesnou teplotu jen 26 stupňů Celsia a selhalo mu srdce, ohřáli krev. Zachránili mu tím život. Když se teplota pacienta zvýšila, naskočilo i srdce.

Záchranáři přivezli 30letého muže do Fakultní nemocnice v Olomouci v naprosto podchlazeném stavu. Naměřili mu jen 26 stupňů Celsia. Po chvíli se mu zastavilo srdce, resuscitace se nedařila.

Kardiochirurg Martin Šimek, který měl službu na urgentním příjmu, si vzpomněl na zcela netradiční řešení. "Během resuscitace se mi vybavila možnost řešení pomocí zahřívání krve v mimotělním oběhu, i když je to ne úplně standardní zákrok," tvrdí doktor Šimek. Podle něj to byla jediná možnost záchrany pacienta.

Lékaři podchlazeného pacienta napojili na mimotělní oběh. "Krev jsme vedli přes jakýsi výměník tepla, kde se postupně ohřívala a proudila zpátky do těla," popisuje olomoucký kardiochirurg.

Asi za tři hodiny se podařilo pacienta ohřát na normální tělesnou teplotu 36 stupňů Celsia a obnovila se i spontánní srdeční činnost. Během několika hodin se muž probral z bezvědomí.

"Náš pacient měl v mnoha ohledech velké štěstí. Důležité bylo, že se mu srdce zastavilo až v nemocnici, a ne před převozem nebo během něj," tvrdí přednosta kardiochirurgické kliniky Petr Němec.

Pacient si na nic nepamatuje

K takovému podchlazení u muže došlo, se přesně neví. "Mladý muž ležel v jedné z olomouckých ulic. Byl podchlazený, ale jinak měl jen povrchová poranění na rukou. Když jsme ho převáželi, ještě s námi komunikoval," popsal Jan Weinberg z olomoucké záchranné služby.

Pacient, který o sobě prozradil jen křestní jméno Jiří, si podle svých slov nepamatuje, co se stalo. Podle lékařů je takový výpadek paměti možný. Záchranná služba Jiřího přivezla do nemocnice minulý týden ve středu. "Znova jsem se narodil. Jsem lékařům strašně vděčný," řekl zachráněný muž.

Podobných případů, kdy lékaři zachránili život pacienta tím, že mu ohřáli krev, je v odborné literatuře popsáno jen málo. Olomoučtí doktoři našli záznamy o třech obdobných případech v celé České republice. Dva ale skončily smrtí pacienta.

Olomoucký případ je velice výjimečný. Přednosta Němec to připisuje i samotnému pacientovi. "Jeho srdce vydrželo pracovat dlouho i při tak nízké teplotě. Obvykle se zastaví už při poklesu pod jedenatřicet stupňů Celsia. Úspěch v boji o jeho záchranu je o to větší, že ho patrně neohrozí ani žádné zdravotní následky," uzavřel Petr Němec. Za svou dvaadvacetiletou kariéru v oboru kardiochirurgie něco podobného nepamatuje. "Pacient je naprosto v pořádku a propuštěn bude začátkem příštího týdne, v úterý nebo ve středu," řekl mluvčí olomoucké nemocnice Egon Havrlant.

iDNES, MF DNES, ČTK

obsah | Česká republika