ČSSD opouští poslanec

V tu nejméně vhodnou chvíli pro ČSSD opouští sněmovní klub zákonodárce Michal Pohanka. Odejít by měl i ze strany, poslancem prý zůstává. Důvodem je zřejmě to, že Pohankovo jméno figuruje v kauze Doležel a spol. Předseda poslanecké frakce ČSSD Michal Hašek potvrdil pouze to, že Pohanka končí v klubu. Ve dvousetčlenné dolní komoře hraje momentálně každý hlas klíčovou roli. ČSSD a KSČM mají společně rovných 100 hlasů, strany někdejší trojkoalice, tedy ODS, KDU-ČSL a zelení také 100.

Místopředseda poslaneckého klubu sociální demokracie David Rath zatím nechtěl spekulovat o tom, zda strana Pohankovým odchodem jeden hlas ztrácí. Pohanka je z dnešního jednání sněmovny omluven. "Budeme s ním chtít mluvit o tom, jaké důvody ho k tomu (odchodu z klubu) vedly," řekl Rath.

Pohanka v minulosti působil jako ředitel ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, byl také náměstkem ministra zdravotnictví v době, kdy stál v čele úřadu právě Rath. Nedávno se Pohankovo jméno objevilo v reportáži televize Nova natáčené skrytou kamerou. Starosta Budišova Ladislav Péťa, který je podezřelý z machinací s penězi z fondů EU spolu s bývalým šéfem úřadu premiérů ČSSD Zdeňkem Doleželem, Pohanku považoval za "hráče" a člověka, s jehož pomocí podle Novy počítal.

Péťa na záznamu Novy mluvil o možné vazbě na projekt mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), které má vzniknout v nemocnici u svaté Anny. Ministerstvo zdravotnictví projekt prověřuje. Jakoukoliv spojitost s Péťou a jeho společníky Pohanka popřel.

LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika