Deset tisíc za špatně vyvěšenou vlajku

Pokud firma nevyvěsí státní vlajku na nejčestnějším místě, hrozí jí pokuta až deset tisíc korun. Počítá s tím vládní novela, která prošla Senátem. Penále za zneužití, úmyslné poškození nebo hrubé znevážení státních symbolů se více než trojnásobně zvýší.

Lidem podle novely bude hrozit patrně od června sankce až 10.000 korun. Dosud mohla být pokuta nejvýše 3000 korun. Zpřísnění vyplývá podle ministra vnitra Františka Bublana ze zásad reformy správního trestání.

Desetitisícová pokuta bude hrozit firmám a společnostem, které by nedodržely předpisy o vyvěšení státní vlajky. Česká vlajka musí viset podle novely vždy na nejčestnějším místě, tedy z čelního pohledu na budovu zpravidla vlevo nebo uprostřed podle počtu vyvěšených vlajek. Až 15.000 korun zaplatí státní instituce, které by vlajku například o státním svátku nevyvěsily vůbec, ačkoli jim to zákon přikazuje.

Předsedovi ústavně-právního výboru Jaroslavu Kuberovi (ODS) přišla pravidla pro vyvěšení státní vlajky příliš složitá. Podle něj opomíjejí možnost vyvěšení vlajek na stožárech, které jsou uspořádány v kruhu. Neúspěšně proto navrhoval zúžit povinnost jen na umístění státní vlajky na nejčestnější místo.

"Myslím, že občané jsou soudní, a každý ví dobře, které to místo na té vlajkoslávě je nejčestnější," uvedl Kubera. Jeho návrh by ale podle senátora KDU-ČSL Jiřího Stodůlky přinesl "nutnost zavedení komise na určování nejčestnějšího místa vlajkoviště". "Ve sněmovně jsem měl problém s prapory, tady mám problém s vlajkami," posteskl si Bublan.

Novela o státních symbolech má rozšířit možnosti užívat státní znak představiteli země například na hlavičkových papírech, vizitkách, na internetových stránkách i při oficiální prezentaci republiky. Norma má umožnit také používání jednobarevných napodobenin velkého státního znaku z kovu, kamene, skla či keramiky, které se vyskytují například v obřadních místnostech.

LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika