Kde bude možno v EU pracovat

Nynější státy Evropské unie sice své pracovní trhy před občany z deseti nových států většinou uzavřely, šance najít si zaměstnání po 1. květnu v zahraničí však není zcela ztracená. Čeští a Slovenští občané se budou moci o ni ucházet v osmi zemích, které s nimi vstupují do společenství.

"V současné době státy přistupující k Unii nehodlají uplatňovat žádná přechodná období na volný pohyb pracovních sil," uvedl na dotaz Práva tiskový odbor Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko a Slovinsko - výčet zemí, v nichž se bude Čech i Slovák smět volně ucházet o zaměstnání.

Desítka nováčků v Unii dala už navíc najevo, s výjimkou Maďarska, že pracovní trhy recipročně neuzavře ani před občany "starých" zemí společenství. Jako důvod příslušné vlády shodně uvádějí, že počkají na vývoj v prvních měsících po vstupu. V nich se ukáže, zda jejich stávající systém zaměstnanosti příliv sil ze zahraničí unese.

Tento postoj zaujala i ČR. Praha ale zároveň naznačila, že bude ostře sledovat především vývoj na severní Moravě. Konkrétní obavy se týkají hromadného příchodu polských horníků, kteří by mohli vyhrotit sociální situaci v regiónu. ČR by následně s největší pravděpodobností využila práva zablokovat příslušníkům zmíněné profese na dva roky přístup do našich dolů. Omezení lze navíc prodloužit o dalších pět let, tj. až do roku 2011. Výjimku schvaluje po předložení všech důvodů Evropská komise.

Podrobnosti, kde a za jakých podmínek budou nakonec Češi a Slováci moci po rozšíření EU pracovat, připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Poznatky zveřejní do 1. května na své internetové stránce www.mpsv.cz a bude je průběžně aktualizovat.

NOVINKY

obsah | Česká republika