Prahu ochromí mohutné cvičení

Obyvatele i návštěvníky Prahy čekají příští víkend velká dopravní omezení, která město pamatuje naposledy při povodních v roce 2002. Magistrát chce totiž za plného provozu vyzkoušet rychlost instalace protipovodňových zábran.

Metropole se tak promění v téměř nedobytné město se spoustou uzavírek, objížděk a výluk městské hromadné dopravy.

"Akce bude trvat celý víkend a znamenat bude velký zásah do dopravy. Je totiž třeba vyzkoušet všechna protipovodňová opatření, která jsou již hotová. Praha tím bude velmi zasažená," prohlásil ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Záchranáři budou dohlížet, aby se při stavbě zábran nikomu nic nestalo. Podle neoficiálních informací se uzavírky budou týkat téměř celé Prahy od pátku devíti hodin večer až do neděle zhruba do dvanácti hodin. Cvičení má být v úplně stejném rozsahu, v jakém byly povodně. Až na pár výjimek by tak měla být metropole dopravně omezena.

Například v Praze 8 v ulici Švábky, která je jedním z důležitých tahů v osmé městské části, bude velká nafukovací hráz. Ta dopravu téměř zastaví. Lidé toto místo budou muset objíždět. Podobných uzavřených křižovatek, mostů, ulic a důležitých tahů bude po celé Praze několik.

Více uzavírek než při povodních

Rozsah omezení by však údajně měl být dokonce větší než při povodni. "Vzniklo mnoho zábran, které je třeba vyzkoušet. Zatím ještě není přesně jasné, jakých míst se to bude přesně týkat. Vše je zatím v jednání.

Každopádně půjde o městské části Praha 1, 2, 4, 5, 7, 8, 12. Samozřejmě omezen bude provoz po nábřeží, ale i na Kampě," uvedl zdroj blízký magistrátu, který nechtěl být jmenován.

Magistrát však zatím žádné bližší informace neposkytuje. "Protipovodňové cvičení se jmenuje Voda 2005. Víc ale neřeknu, příští týden k tomu bude tisková konference," řekl pouze mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Žádné bližší informace zatím nemá ani Dopravní podnik, kterého se cvičení bezprostředně týká. Odkloněno bude muset být několik tramvajových linek a Dopravní podnik zřejmě zavede i náhradní dopravu.

Jak velké uzavírky a omezení obyvatele a návštěvníky hlavního města čekají, zveřejní magistrát až příští středu. Jasné je tedy jediné. Příští víkend by se měl Praze každý zdaleka vyhnout.

PAVLA KUBÁLKOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika