Prima vyměnila ředitele Dvořáka za Litevce Česnavičiuse

Dozorčí rada společnosti TV Prima Holding odvolala generálního ředitele Primy Martina Dvořáka. Jeho nástupcem bude litevský manažer Aleksandras Česnavičius. Dvořák vedl televizi od podzimu 2000.

"Dozorčí rada společnosti TV Prima Holding a.s. odsouhlasila jmenování Aleksandrase Česnavičiuse do funkce generálního ředitele FTV Prima, spol. s r.o., ve které nahradí Martina Dvořáka a rozhodla o jmenování Ing. Martina Valkoviče do funkce finančního ředitele, ve které nahradí Andrease Walkera," stojí v prohlášení Primy.

Změny na místě nejvyššího šéfa Primy se očekávaly delší dobu, v minulých týdnech už média počítala s Dvořákovým odvoláním jako s hotovou věcí. Prima se snažila těmto informacím čelit před čtrnácti dny prohlášením, v němž tvrdila, že jejím generálním ředitelem Martin Dvořák zůstává.

Když se ovšem v té době iDNES.cz ptal mluvčí Jany Malíkové, zda to znamená, že Dvořák šéfem zůstane i nadále, nechtěla se k jeho budoucnosti jakkoli vyjadřovat. Naopak se její prohlášení zmiňovalo o tom, že "v současné době probíhají mezi akcionáři jednání o přerozdělení pozic jejich zástupců ve vedení společnosti".

Po úspěchu přišlo zklamání

Martinu Dvořákovi se loni na podzim podařilo vytáhnout Primu mezi televizní elitu, a to díky první sérii reality show Vyvolení. Skupinka lidí, žijící v uzavřeném prostoru, přitáhla rekordní počet diváků, bylo jich dokonce podstatně více než diváků Novy, kteří sledovali podobný pořad Big Brother.

V dalších měsících se ale Dvořák dočkal zklamání, jeho sázka na další reality show se proměnila v propadák. Diváci se odmítli dívat na druhou sérii Vyvolených, stejně jako na pořad s názvem Bar. Nyní se Prima pokouší zaujmout s novým seriálem Letiště či pokračováním Rodinných pout.

Čerstvý vítr ze zahraničí...

Židle na klíčových místech se už dříve třásly i na další soukromé stanici Nova. Na konci května oznámil moderátor Pavel Zuna, že se po šesti letech rozhodl odejít z televize. Podle Zuny prochází stanice zásadními změnami, v nichž se necítil dobře.

V nejsledovanější české televizi začal její majitel, společnost CME, dělat podstatné změny. Slovníkem samotných zaměstnanců, obavy a strach začali vyvolávat "Rumuni", tedy přesněji rumunští manažeři, dosazení CME. Zejména jde o příchod Adriana Sarbu, kterého společnost jmenovala šéfem televizních aktivit v Rumunsku, na Slovensku a v Česku. Vedení CME ho považuje za svého klíčového vrcholového manažera, který v posledních deseti letech řídil rumunské stanice.

Jenže po jeho příchodu začalo "dusno" v komunikaci s některými lidmi. "Jestliže vám za zády neustále stojí pět Rumunů, kteří do všeho mluví, nedá se tady moc pracovat," stěžoval si v minulosti jeden ze zaměstnanců. Kdo je nový šéf Primy

Aleksandras Česnavičius se narodil v roce 1975 a pochází z Litvy. Po studiích sociologie na litevské státní univerzitě pracoval v největší reklamní agentuře v zemi a strávil také tři roky na institutu psychologie a sociologie. Po dokončení studia v roce 2000 působil nejdřív v Litvě pro TV3 a také kanál Tango TV, který je určen výhradně mladým divákům.

V roce 2003 začal pracovat v dalších baltských zemích. O rok později se přesunul do Maďarska a ujal se funkce provozního ředitele kanálu Viasat 3. Na stejné pozici pracoval dosud pro Primu.

(rb, jba), iDNES.cz

obsah | Česká republika