Protichemické centrum se prodraží

Drahá legrace. NATO sice povolilo zřídit v ČR protichemické výcvikové Středisko výjimečnosti, náklady ale bude Česko hradit samo. Centrum se totiž nestane součástí velitelské struktury NATO.

Původní plán byl jednoduchý: čeští vojáci chtěli jako nejlepší protichemičtí experti NATO školit své kolegy a předávat jim zkušenosti, třeba ty, které získali na zahraničních misích v Iráku a Kuvajtu. Náklady na provoz Střediska výjimečnosti, jak se má školicí centrum jmenovat, mělo podle předpokladů hradit NATO.

Tento plán ale nevyšel. Pokud si bude Česko chtít středisko, kde by vyučovali armádní i civilní experti, zřídit, musí ho i zaplatit. To na posledním zasedání Bezpečnostní rady státu přiznal i ministr obrany Miroslav Kostelka. "Naše Středisko výjimečnosti není součástí velitelské struktury, a proto bude financováno pouze z národních zdrojů," řekl Kostelka.

Vojáci tak začali přemýšlet, jak by prestižní výcvikové středisko "uživili". Došli k závěru, že náklady na provoz by mohlo pokrýt "školné", které armádě zaplatí zahraniční účastníci kursů. "Má-li to být financováno z národních zdrojů, tak to nemůže být nějaký dobročinný podnik," řekl LN generál Petr Pavel, který velí specializovaným silám české armády a má přípravu střediska na starosti. "Budeme proto od států, které našich služeb využijí, požadovat náhradu," dodal generál.

Státní podnik ministerstva obrany

Věc má ale jeden háček: veškeré platby za využívání střediska by podle platných předpisů nedostala armáda, ale putovaly by přímo do státního rozpočtu. "Jako rozpočtová organizace nemáme mechanismy, jak přijímat platby. S právníky a ekonomy vymýšlíme cestu, jak to vyřešit," sdělil LN Pavel.

Není vyloučeno, že by si ministerstvo obrany zřídilo nový "státní podnik Středisko výjimečnosti", který by mohl s poplatky za studium a výcvik nakládat tak, jak by sám uznal za vhodné. "Ale spíš se pokusíme vymyslet něco jednoduššího a levnějšího. Chceme se vyhnout strukturálním zásahům," dodal generál Pavel.

Česko přišlo s návrhem zřídit Středisko výjimečnosti v oblasti boje proti chemickým a biologickým zbraním loni v listopadu na summitu NATO v Praze. "NATO na naši nabídku reaguje pozitivně," tvrdil ještě letos v dubnu náměstek ministra obrany Jan Váňa. "NATO potřebuje víc kapacit v oblasti biologických a chemických zbraní a my věříme, že jsme v tom opravdu experti," dodal Váňa.

Zatímco Středisko výjimečnosti se součástí vojenských struktur NATO nestane, speciální prapor ochrany proti zbraním hromadného ničení, který mají vybudovat právě Češi, ve strukturách bude. Ministři obrany členských států NATO se 12. června shodli na tom, že prapor bude součástí nově budovaných Sil rychlé odpovědi NATO.

TOMÁŠ HOŘEJŠÍ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika