Češi už brzy zažijí velké protiteroristické manévry

V Praze a v Kralupech nad Vltavou zazní v noci z 22. na 23. září cvičné teroristické výbuchy. Hrozbu začíná brát Česko vážně až čtyři roky od útoků na Světové obchodní centrum v New Yorku a Pentagon ve Washingtonu. V Kralupech anebo pražských Holešovicích "vyletí do povětří" vlak.

Naopak v pražském metru na Náměstí Republiky budou pyrotechnici hledat nastraženou "časovanou bombu". Útok blízko kralupské chemičky má navíc podle ministra vnitra Františka Bublana simulovat i zamoření ovzduší nebezpečnou látkou. Náklady na manévry v několika místech republiky by neměly přesáhnout dva miliony korun. Bezpečnostní rada státu v úterý zároveň rozhodla, že protiteroristické manévry si vyžádají nasazení několika stovek hasičů, policistů a záchranářů. Bublan naznačil, že lidé budou muset počítat s dočasným uzavřením holešovického či kralupského nádraží. Provoz metra naopak omezen nebude.

Až teror v Londýně politiky probudil

K těmto konkrétním krokům v boji proti terorismu vyburcoval nejenom český kabinet, ale i ostatní evropské vlády až červencový útok na Londýn.

Teprve tato tragédie je přinutila k zavádění čtyři roky slibovaných opatření, která mají ztížit plány teroristů. Pod tlakem Britů slíbily i ostatní členské země Unie, že přistoupí například k uchovávání záznamů telefonních hovorů či textových zpráv posílaných přes mobil na minimálně jeden rok.

Počítá se i s tím, že zpravodajské služby si budou vyměňovat seznamy osob podezřelých z terorismu. Tato nová nebývala razance v protiteroristickém tažení vyvolává ovšem zároveň obavy o občanské svobody lidí. Ministr Bublan v úterý oznámil, že projednání Akčního plánu boje proti terorismu rada odložila právě kvůli připomínkám k vytvoření databáze na roční uchování záznamů o telefonních hovorech.

JAN GAZDÍK, JOHANNA GROHOVÁ

obsah | Česká republika