Češi zřejmě postaví v Bagdádu rafinerii

Brněnská společnost Prokop Engineering a pražský Technoexport vyhrály výběrové řízení na výstavbu rafinerie v iráckém Bagdádu. Podle jejich představitelů musí kontrakt za přibližně jednu miliardu korun ještě schválit druhá strana.

Kontrakt je podle ředitele firmy Prokop Engineering Emila Prokopa těsně před podpisem. Mimo jiné jej musí schválit také vedení iráckého ministerstva ropy. Projekt rafinerie začne vznikat hned po podpisu příslušných smluv. "Výstavba rafinerie je naším hlavním projektem v Iráku. Od něj se mohou odvinout další, spojené například s výrobou benzinu," uvedl ředitel.

Mezi nejnovější uskutečněné zakázky Prokop Engineeringu patří například rekonstrukce rafinerie v syrském Banyasu a nedávné stavby zařízení na regeneraci použitých olejů v Egyptě a Německu. Brněnská společnost vznikla v roce 1990 a navázala na brněnské tradice v oboru výstavby investičních celků na klíč, a to zejména v oborech zpracování ropy, ropných produktů, plynů, chemie a biotechnologie. Společnost jako generální dodavatel zodpovídá za stavební, strojní a technologickou část projektů.

Možná se dostane i na naftové doly

Technoexport, který se zabývá zahraničním obchodem, má s působením v Iráku dlouholeté zkušenosti. Již v roce 1967 se v zemi spolupodílel na budování rafinerie v Dauře. Později firma stála u zrodu dalších iráckých podniků, strojírenských závodů a rafinerií, které ročně zpracovávaly až 3,5 milionu tun ropy. "Posledním projektem, který jsme kvůli špatné situaci v Iráku nedokončili, byla v roce 1990 výstavba jisté velké rafinerie," řekl člen představenstva Technoexportu Jiří Palounek.

Irák minulý týden navštívil ministr zahraničí Cyril Svoboda s představiteli českých firem, které mají zájem o poválečnou obnovu země. Kromě zástupců Prokop Engineeringu a Technoexportu se mise účastnili i zástupci těžařského podniku Moravské naftové doly. "Zatím nemohu říci, jaké kontrakty nám cesta přinesla. V Iráku ale rozhodně máme na co navázat. Působili jsme v něm již v osmdesátých letech," řekla mluvčí dolů Marie Pressburgerová.

LIDOVKY

obsah | Česká republika