Nad Vysočinou budou cvičit piloti RAF

Mezinárodní vojenské cvičení Létající nosorožec - Flying Rhino začalo v Náměšti nad Oslavou. Na 32. základnu taktického letectva do Náměště na cvičení přiletěli piloti britského Královského letectva (RAF). Od úterý se denně (kromě víkendu) uskuteční 20 cvičných letů.

Cílem dvoutýdenního cvičení, jehož se účastní šestnáct letounů, dva vrtulníky a celkem tři sta vojáků, je prověrka předsunutých leteckých návodčích a pilotů letadel. Vedle návodčích z české armády, to jsou i jejich kolegové z 1. divize britských pozemních sil umístěné v Německu.

Na obloze nad Vysočinou je možné vidět vedle českých podzvukových letadel L 159 Alca a L 39 Albatros bitevníky Harrier, cvičné bojové letouny Hawk a vrtulníky Lynx.

Na vojenskou akci trvající dva týdny byli upozorněni i starostové obcí v okolí náměšťské základny. Letouny totiž budou létat níž a rychleji, než je obvyklé. Od úterý se denně mimo víkendy uskuteční dvacet letů. V okolí letiště tedy mohou občané očekávat vyšší hlučnost. "Byli jsme včas upozorněni na nízké přelety, které asi budou častější. Od lidí zatím nemám žádné negativní ohlasy, většina si určitě uvědomuje, že je to v rámci se cvičení armád nutné," uvedl starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka (nez). Dodal, že se cvičení účastní 18. září jako pozorovatelé i starostové obcí v okolí.

Podobné cvičení, jako je letošní Flying Rhino, se v České republice konalo už loni v září. Účastnily se ho ale jenom letouny Hawk. Česká republika byla letos vybrána pro cvičení Flying Rhino namísto sousedního Německa, kde se koná obvykle.

IVAN LIDMILA

obsah | Česká republika