Češi budou mít referendum o euroústavě

Po měsících hádek a marného vyjednávání se zdá být jasnější, jak se bude v Česku přijímat euroústava. Měli by o ní rozhodnout občané v referendu. Premiér Jiří Paroubek včera překvapivě navrhl toto kompromisní řešení občanským demokratům. Řekl, že sociální demokraté ustoupí z toho, aby bylo referendum o evropské ústavě součástí referenda obecného. Naopak navrhnou opoziční ODS, aby společně připravili jednorázové referendum pouze k euroústavě. Právě toto řešení přitom ODS odpočátku navrhovala.

O svém plánu řekl Paroubek včera BBC. Podle svých slov se rozhodl přistoupit na představu ODS, protože by socialisté jen těžko prosadili obecné referendum. Chybí jim ústavní většina.

"Já jsem politický realista. Pokud nemáme hlasy na to, aby prošel ústavní zákon o obecném referendu, tak to musím brát jako realitu a snažit se dohodnout s největší opoziční stranou o tom, aby byla možná jiná cesta," řekl včera premiér Paroubek.

Dodal, že se ČSSD i přesto obecného referenda, které by se týkalo jiných zásadních otázek, nevzdá a bude jej dál prosazovat. Pro ODS je Paroubkova nabídka poměrně výhodná. Vládní strany v čele s ČSSD by se totiž také mohly pokusit prosadit euroústavu v parlamentu. ODS se tomu chce vyhnout a raději přenechat odpovědnost na občanech. Mezi občanskými demokraty totiž nepanuje jednoznačná shoda, zda euroústavu odmítnout.

Občanští demokraté včera skutečně reagovali na Paroubkův návrh vstřícně. "Jsme připraveni na přípravě jednorázového referenda s ČSSD spolupracovat. Nabídli jsme to sociálním demokratům asi minutu poté, co jsme předložili svůj návrh zákona o euroreferendu v Senátu. Naše nabídka platí. Od ČSSD bylo nerealistické spojovat euroreferendum se zákonem o obecném referendu," řekl LN místopředseda ODS Petr Nečas.

JAN KUBITA, PETR KUČERA

obsah | Česká republika