Řečtí chemici se školí u Vyškova

Olympijské hry v Aténách začínají pro Česko přesně z opačného konce. Zatímco antičtí Řekové vyhlašovali po dobu konání her klid zbraní, ode dneška se řečtí vojáci učí v Česku zjišťovat smrtelně jedovaté otravné látky, které by teroristé mohli použít při olympiádě.

Prvních čtyřiadvacet řeckých chemiků přiletělo na pražské letiště ve Kbelích včera. "Naší prioritou je ochrana olympijských her," potvrdil velitel řeckých vojáků, podplukovník Nasos Konstantinov. Jeho jednotku tvoří chemičtí a zdravotničtí specialisté námořnictva, letectva i pozemních sil.

Důležité podle náčelníka generálního štábu Pavla Štefky je i to, aby si Řekové zvykli pracovat v zamořeném prostředí, pod značnou psychickou zátěží a netrénovali "jen jako že něco hledají". Teprve pak se prý ukáže, co chemici ve skutečnosti umějí a jak kvalifikovaně a hlavně rychle jsou schopni v ochranných oblecích pomoci lidem zasaženým otravnými látkami.

Generál pro jistotu připomíná, že na speciálním chemickém cvičišti Kamenná Chaloupka na Vyškovsku budou Řekové pracovat sice se skutečnými otravnými látkami, jako jsou sarin či yperit, ale jen ve stopovém množství. "Bezpečnostní pásmo nepřesáhne několik metrů a nehrozí ani zamoření krajiny," ujišťuje Štefka.

Řekové si vybrali Kamennou Chaloupku i proto, že jen Česko a Spojené státy mají ze států NATO střediska speciálního výcviku, na nichž lze trénovat ostré použití otravných látek. To v Kamenné Chaloupce je v provozu od prvního dubna, a dokonce i podlaha je konstruována tak, aby zachytila a odfiltrovala jedy, které náhodně uniknou. Chemici pracují asi na sto čtverečních metrech. Dalších čtyřiadvacet řeckých chemiků přiletí příští týden.

Řekové si podle Štefky hradí všechny náklady spojené s výcvikem, ubytováním i stravovánímvojáků. Za čtrnáctidenní školení osmačtyřiceti expertů zaplatí jeden milion korun.

Štefka: Češi budou hlídat olympiádu

Ministerstvo obrany jedná kromě toho s velením NATO o vyslání české protichemické jednotky na olympijské hry. Řekové o ni velmi stojí. "Zatím jednáme, zda nás o tuto expedici požádá aliance, nebo Řekové a jak vybaveni naši vojáci budou," dodává Štefka. Účast českých chemiků na olympiádě generál považuje za velmi pravděpodobnou. Její pobyt v Řecku se protáhne na tři měsíce. "A náklady by měli hradit opět Řekové," míní generál. Šéf zahraniční rozvědky František Bublan považuje přípravy vojáků za logické. "A nejde jen o chemiky. Důležité je nepodcenit žádná rizika."

JAN GAZDÍK, JAROSLAV ČUŘÍK, MF DNES

obsah | Česká republika