Respekt má vést bývalý šéf Sme

Řízení týdeníku Respekt by mohl převzít Martin Milan Šimečka, dosavadní šéfredaktor třetího nejprodávanějšího celostátního deníku na Slovensku. Na konci minulého týdne o tom jednali zástupci vydavatele, investora a redakce Respektu.

Ztrátový týdeník Respekt s šestnáctiletou tradicí má do konce roku projít obsahovou i formální modernizací, redakce však nesouhlasí s tím, aby změny řídil novinář Miloš Čermák, zastupující nového investora Zdeňka Bakalu.

Lepší vnitřní komunikaci má z pozice nového šéfredaktora zajistit Šimečka. "Máme pocit, že jeho názor na novinařinu a na svět je podobný, jako je názor Respektu, a že by to mohlo fungovat," řekl dosavadní šéf redakce Respektu Marek Švehla.

Podle finančníka Zdeňka Bakaly není o příchodu Šimečky ještě rozhodnuto. "Jednání stále probíhají a jejich účastníci se dohodli, že v jejich průběhu nebudou poskytovat dílčí informace," uvedl zprostředkovaně Bakala. "Předběžně se dohodli. Teď už půjde jen o formality," tvrdí ale Švehla, údajně na základě informací přímo od Šimečky a od většinového majitele Respektu, senátora Karla Schwarzenberga. Šimečku se včera nepodařilo zastihnout.

Tento týden se má také rozhodnout, jakou roli bude při modernizaci týdeníku hrát Miloš Čermák. Zástupce šéfredaktora Jaroslav Spurný sdělil, že Čermák z postu ředitele pro strategii Respektu odchází.

Podle Bakaly by měl ale za přeměnu titulu zodpovídat i nadále. "V ČTK vyšla evidentně mylná informace, role Miloše Čermáka se nemění," sdělil Bakala.

Publicistu a spisovatele českého původu Šimečku navrhl do vedoucí funkce v Respektu dosavadní šéfredaktor Švehla, který by měl v týdeníku dál působit jako Šimečkův zástupce. "Považuju to za dobré řešení pro noviny, doufám, že podobně to vnímají i kolegové," odpověděl Švehla na otázku, zda výpovědi, které předminulý týden podali na protest proti Čermákovi téměř všichni redaktoři, vezmou dotyční zpět.

Švehlův zástupce Spurný řekl, že nemůže mluvit za ostatní, ale on po sobotním jednání výpověď stahuje. "Dvojice Šimečka a Švehla v čele Respektu nabízí velkou příležitost," napsal na internetové stránce Respektu Erik Tabery.

Letos devětačtyřicetiletý Martin Milan Šimečka, v tuzemsku i v zahraničí oceňovaný literát, je synem spisovatele a filozofa Milana Šimečky (1930-1990), porevolučního spolupracovníka tehdejšího prezidenta Václava Havla. S Havlem pojí blízký vztah i Šimečku juniora.

V devadesátých letech Šimečka šéfoval mj. kritickému týdeníku Domino fórum. Od března 1999 vedl deník Sme, ke konci letošního září ale rezignoval, údajně proto, že necítil jednoznačnou podporu vydavatelství.

ONDŘEJ AUST, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika