Vzácného rysa budou opět chránit dobrovolníci

Vzácného rysa budou letos na Šumavě a v Beskydech opět chránit hlídky složené z dobrovolníků hnutí Duha. Mají za úkol odstrašit pytláky, kteří prý šelmy systematicky střílejí. Ekologové také vypsali finanční odměnu za usvědčení nelegálních lovců.

Dobrovolníci se zaměří hlavně na prostor mezi Volary, Prachaticemi a Českým Krumlovem. Vzácné šelmy střežily desítky dobrovolníků na Šumavě poprvé loni. "První ročník projektu na Šumavě měl velký úspěch, přijely desítky dobrovolníků z celých Čech," uvedl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Podobné hlídky se už sedmým rokem pohybují také po Beskydech.

"Ilegální lov představuje vážnou překážku přežití vzácných rysů. Viditelná přítomnost hlídek pomůže pytláky od střelby odradit," uvedl Bláha.

Dobrovolníci, kteří mohou pracovat podle svých možností, třeba jen pár dní, podle něj dostanou speciální odborné školení o šelmách i o práci v terénu, včetně stopování a odlévání stop.

Úvodní školení dobrovolníků se koná tento víkend ve Volarech. Je přístupné i novým zájemcům. Kromě dobrovolnických hlídek bojuje hnutí proti pytlákům i dalším způsobem. Vypsalo finanční odměnu 50 tisíc korun za informace, které povedou k usvědčení lovce, který ilegálně zastřelil rysa, vlka nebo medvěda.

V jižních a západních Čechách se v důsledku ilegálního lovu za posledních deset let počet šelem výrazně snížil. Téměř úplně byly vyhubeny v Českém Švýcarsku a Jeseníkách, kde se nyní pohybuje jen několik jedinců. Žádný z pachatelů nebyl dopaden.

ČTK

obsah | Česká republika