Generální tajemník NATO jednal v Praze s Topolánkem

Několikaměsíční pat na domácí politické scéně vztah České republiky k Severoatlantické alianci nezmění, ujistil v pondělí premiér Mirek Topolánek (ODS) generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera. Šéf aliance během krátké návštěvy Prahy vyjádřil obavy nad klesajícími výdaji státu na armádu. Topolánek mu ale řekl, že pokles se už podařilo zastavit.

"Česká ekonomika roste tak rychle, a hrubý domácí produkt roste o tolik procent, že relativně sice výdaje na armádu klesají, ale absolutně rostou," uvedl na tiskové konferenci Topolánek.

Scheffer ocenil, že česká vláda se výdaji na obranu zabývá. Česká republika letos a možná ani v příštích letech nedodrží čtyři roky staré doporučení NATO, aby členské země na obranu vydávaly nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Pod touto hranicí je ovšem nyní většina zemí.

Summit NATO bude v Rize

Šéf NATO objíždí členské státy před aliančním summitem, který se uskuteční koncem listopadu v lotyšské Rize. S Topolánkem v pondělí mluvil mimo jiné o cílech summitu nebo účasti českých vojáků v zahraničních misích, dotkli se i otázky energetické bezpečnosti.

"Ujistil jsem pana generálního tajemníka, že přes všechny turbulence v české politice v této oblasti našeho aktivního členství v alianci nelze očekávat žádné změny a že budeme vždy podporovat posilování euroatlantického poselství a euroatlantické spolupráce," uvedl odstupující premiér. Generální tajemník NATO dodal , že Česko zůstává silným a spolehlivým spojencem. Scheffer se během návštěvy Prahy sešel také s prezidentem Václavem Klausem.

NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika