Atletem roku se stal desetibojař Šebrle

Už čtyři roky kraluje české atletice desetibojař Roman Šebrle. Vicemistr světa z Helsinek vyhrál podle očekávání anketu novinářů, funkcionářů a trenérů o Atleta roku. Druhá skončila diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová, třetí je výškař Jaroslav Bába.

Nejlepším juniorem je mistryně Evropy v této věkové kategorii v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová. Objevem roku se stal koulař Remigius Machura mladší, rovněž juniorský mistr Evropy.

Trenérem roku byl zvolen Šebrleho kouč Dalibor Kupka. Na čtvrtém místě v anketě Atlet roku skončila trochu nečekaně tyčkařka Pavla Hamáčková, která stejně jako Cechlová-Pospíšilová vybojovala na světovém šampionátu bronzovou medaili. "Popravdě jsem si myslela, že budu na třetí pozici, ale i tak všem děkuji. Aspoň budu muset ještě pokračovat, abych byla příště výš," řekla česká rekordmanka novinářům.

Chodkyně Barbora Dibelková, na MS v Helsinkách senzačně pátá, obsadila stejnou pozici i v anketě. Hned za ní je desetibojař Tomáš Dvořák. Dvanáctý skončil sedminásobný vítěz hlasování oštěpař Jan Železný, se šesti triumfy rekordman ankety v éře samostatné České republiky.

Světový rekordman a olympijský šampion Šebrle, který letos vedle zisku stříbra z MS vyhrál i halové mistrovství Evropy a vícebojařskou Grand Prix, dostal za vítězství stejně jako další dva "medailisté" cihličku ze čtyřiadvacetikarátového zlata o hmotnosti jedné trojské unce (31,104 gramu). Ostatní v desítce dostali dvacet gramů zlata.

Výškař Bába si třetí místo v anketě vysloužil tím, že v hale skočil absolutní český rekord 237 centimetrů a pod širým nebem překonal laťku jen o centimetr nižší. Večerem, na který desítku nejlepších atletů přivezly dvě luxusní osmimetrové limuzíny, provázeli baviči Ivan Mládek a Milan Pitkin.

Každému z oceněných předali obraz podle Mládkova návrhu s výjevem z jednotlivých disciplín atletů. Program zpestřilo několik hvězd domácí populární hudby.

Výsledky:

1. Šebrle (desetiboj) 991 bodů, 2. Cechlová-Pospíšilová (disk) 878, 3. Bába (výška) 753, 4. Hamáčková (tyč) 746, 5. Dibelková (chůze) 497, 6. Dvořák (desetiboj) 376, 7. Špotáková (oštěp) 347, 8. Ton (výška) 237, 9. Straková (výška) 158, 10. Hejnová (400 m př.) 103, 11. Pichrtová (běh) 102, 12. Železný (oštěp) 80, 13. Kašpárková (trojskok) 66.
Junior: 1. Hejnová 73, 2. Machura (koule) 15, 3. Ščerbová (dálka) 10.
Objev: 1. Machura 35, 2. Dibelková 32, 3. Tuláček (koule, disk) 11.
Trenér: 1. Kupka 40, 2. Šilhavý 33, 3. Duda 11.

ČTK

obsah | Česká republika