Koalice ztratila i neztratila v Senátu většinu

Volby do Senátu, které proběhly v první dva listopadové dny současně s komunálními, se skončili úspěchem ODS a mimoparlamentních uskupení. Premiér a šéf ČSSD Vladimír Špidla přesto nesouhlasí s názorem, že vládní koalice ztratila v Senátu většinu. ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU v horní komoře neměly většinu ani předtím, prohlásil Špidla v narážce na senátory bez politické příslušnosti a dodal, že postavení koalice v Senátu se díky nezávislým možná zlepší.

"Některá zabetonovanost v Senátu se uvolní, koalice to bude mít lepší," prohlásil premiér. Stejně optimisticky hodnotí i vyhlídky své strany, případně celé koalice uspět při volbě prezidenta republiky. "(V Senátu) nejsou ostře stranické hranice, nezávislí senátoři budou zřejmě ochotnější naslouchat některým argumentům. Myslím si, že je to spíš lepší," řekl Špidla.

Také předseda KDU-ČSL a ministr zahraničí Cyril Svoboda spoléhá na spolupráci vládních stran s nezávislými senátory. "Senátoři, kteří jsou skutečně v opozici vůči vládě, tedy ODS a KSČM spolu s panem Vladimírem Železným, netvoří většinu, tvoří menšinu. Není pravda, že vládní koalice ztrácí většinu, protože ji tam fakticky, matematicky nikdy neměla," uvedl Svoboda.

Nezávislí kandidáti s ODS připravili strany vládní koalice o většinu v Senátu. Porážku utrpěli především lidovci, kteří přišli o pět senátorů. Sociální demokraté neobhájili vítězství ve čtyřech volebních obvodech, pouze unionisté jednoho senátora získali. Vyplývá to z definitivních výsledků druhého kola senátních voleb. ODS uspěla v devíti z 27 obvodů, ČSSD v sedmi obvodech, kandidáti KDU-ČSL, Unie svobody-DEU a KSČM v jednom. Zástupci neparlamentních stran spolu s nezávislým Karlem Bartákem vyhráli v sedmi obvodech. Už v prvním kole byl před týdnem zvolen senátorem ředitel televize Nova Vladimír Železný, který kandidoval za hnutí Nezávislí. V Chebu zvítězil kandidát ČSSD Ladislav Macák, kdyrý získal více než 64 procenta. V Plzni doslova rozdrtil Zdeňka Proseka z ODS kandidát US-DEU Richard Sequens. Ten získal neuvěřitelné 74 procenta. V Pelhřimově může výhru oslavit Milan Štěch kandidující za ČSSD. Získal více než 60 % hlasů, proti necelým 40 procentům Jana Litomiského z ODS.

V obvodě Prahy 1 zvítězil s necelými 56 procenty Martin Mejstřík z Cesty změny nad Petrem Weissem z ODS. V Praze 5 zvítězil Miroslav Škaloud z ODS (56 procent) nad Václavem Krásou z US-DEU (44 %). V Praze 9 senátorské křeslo obhájil Josef Pavlata z ODS s 56 procenty a předstihl tak Josefa Dobrého z ČSSD. Soc. dem. však zaznamenala úspěch v Kolíně. Jan Rakušan se ziskem 61 procent zvítězil nad kandidátem ODS Vladislavem Malátem.

Nezávislý kandidát Karel Barták z Hradce Králového dostal 62 procent odevzdaných hlasů a porazil tak svého protivníka Martina Dvořáka z hnutí VPM. V Rychnově nad Kněžnou zatím vítězí Václava Domšová ze SNK s necelými 64 procenty, proti lidovcovi Františku Bartošovi. V Přerově zabodovala nezávislá Jitka Seitlová a získala 72,62 procenta v zápase s komunistou Jesefem Neklem. Ve Zlíně vyhrála Alena Gajdůšková z ČSSD s 57 procenty nad Irenou Ondrovou z ODS. Kandidát KDU-ČSL Josef Vaculík zvítězil v Uherském Hradišti se ziskem přes 65,58 procent nad Květoslavem Tichovským z ODS.

Společný termín voleb do obecních zastupitelstev a druhého kola senátních voleb podle očekávání zvýšil počet lidí, kteří si tento pátek a sobotu přišli vybírat senátory. Finále senátního klání se zúčastnilo 32,55 procenta voličů, před týdnem k prvnímu kolu přišlo zhruba o osm procent lidí méně.

O složení radnic letos rozhodovalo 43,38 procenta voličů, tedy o půldruhého procenta méně než před čtyřmi lety. Nejvyšší byla letos účast na Vysočině, kde si do volebních místností našlo cestu bezmála 55 procent voličů. Naopak nejméně občanů, 35,3 procenta, přišlo k volbám v Praze. Na účasti se podepsal zřejmě i odjezd lidí na hřbitovy u příležitosti svátku Památky zesnulých. Volby nepoznamenal žádný zásadní incident.

Flashnews, (r)

obsah | Česká republika