Vítězi Železný a ODS

V pátek 25. a sobotu 26. října se - jako každé dva roky - konalo první kolo senátních voleb ve třetině z celkového počtu 81 obvodů. Jediným, kto se stal na příštích šest let senátorem už v prvním kole voleb, je ředitel televize Nova Vladimír Železný. Získal 50,83 procenta hlasů. Kandidoval jako nezávislý, ovšem podporovala ho i ODS. I pro tuto stranu bylo první kolo úspěšné. Její kandidáti postoupili do druhého kola v 19 z 26 zbývajících volebních obvodů, kde se za týden definitivně rozhodne.

ODS by přitom potřebovala vyhrát pouze v pěti obvodech, aby si udržela dosavadní počet senátorů. ČSSD má svá želízka v ohni ve 14 obvodech, vítězství obhajuje v 11. Tři křesla v Senátu už ztratili lidovci, jejichž zástupci dokázali postoupit jen ve třech obvodech. Posílit senátorské řady mohou stále unionisté, kteří uspěli ve dvou obvodech, ovšem o žádného senátora nepřicházejí. Komunisté se do druhého kola dostali v pěti obvodech, přičemž sami obhajují jen jedno křeslo.

Vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody má stále šanci uhájit v Senátu nadpoloviční většinu - potřebuje vyhrát nejméně v 16 obvodech. Její kandidáti postoupili v 18, pouze na Vyškovsku ale stojí proti sobě kandidáti lidovců a sociálních demokratů. Případné změny Ústavy ale nebude moci prosadit bez pomoci senátorů - nestraníků či senátorů z dosud neparlamentních stran. Mezi nezávislými jsou i dva bývalí zástupci ODA, která ovšem jako strana v senátních volbách zcela propadla. ODS má na druhou stranu stále šanci sama zablokovat přijetí změn Ústavy, její kandidáti by ale museli vyhrát v 16 obvodech.

Velký význam mají doplňovací senátní volby i pro vyhlídky kandidátů na post prezidenta republiky. Toho totiž budou za pár měsíců patrně volit poslanci i senátoři, protože přímá volba už asi z časových důvodů není reálná. První kolo senátních voleb příliš nerozřešilo otázku, která parlamentní strana bude mít více sil na prosazení svého prezidentského kandidáta. Sama vládní koalice potřebuje získat 15 senátorských křesel, aby její společný kandidát uspěl ve třetím kole voleb prezidenta.

Účast v letošním prvním kole senátních voleb byla z dosavadních voleb do Senátu vůbec nejnižší. Hlasovat tentokrát přišlo 24,1 procenta voličů. Nejvíce, 37,45 procenta, jich přišlo na Znojemsku, kde vyhrál Vladimír Železný, naopak v Karviné zájem o volby projevilo jen 15,87 procenta voličů.

(lw)

obsah | Česká republika