Škromach chce zvednout důchody o čtyři stovky

Ministerstvo práce a sociálních věcí vládě navrhlo zvýšení důchodů od ledna 2005 v průměru o 412 korun. O návrhu budou jednat sociální partneři na čtvrtečním zasedání tripartity a vláda by o valorizaci mohla rozhodnout příští týden, řekl náměstek ministra práce a sociálních věcí Jiří Hofman.

Ministerstvo navrhuje zvýšit základní výměru důchodu, která nyní činí 1310 korun, o 90 korun. Procentní výměru důchodu navrhuje zvýšit o 5,4 procenta. Celkově by se měly zvýšit důchody o 5,6 procenta. Průměrná výše starobního důchodu by tím měla dosáhnout 7687 korun.

Platy jsou 2,5 krát vyšší

Reálná hodnota důchodu by v příštím roce měla téměř o tři procenta převýšit hodnotu důchodu z roku 1989. Poměr výše průměrné hrubé mzdy k průměrnému starobnímu důchodu by se však v příštím roce v porovnání s letošním rokem zhoršil o 0,6 procenta. Pokud ministerský návrh uspěje, průměrné důchody budu představovat 39,3 procent průměrné mzdy.

Odbory navrhovaly růst důchodů o 7,5 procenta, aby výše penzí více odpovídala růstu reálných mezd. Odborový předák Milan Štěch řekl, že Česká republika se dostává na hranu toho, k čemu se zavázala. Před několika roky totiž přijala mezinárodní úmluvu, podle níž důchody nemají klesnout pod hranici 40 procent mzdy.

LIDOVKY

obsah | Česká republika