Na novinářku najali vraha

Jihočeský státní zástupce Barnabáš Liška v pondělí převzal případ chystané nájemné vraždy redaktorky MF Dnes Sabiny Slonkové a zároveň potvrdil její slova, že vraždu s pomocí dalších tří obviněných organizoval bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba.

Mezi obviněnými je Srba, jeho přítelkyně a dva drobní "zlodějíčci" z Prachaticka, upřesnil Liška. Vražedný záměr se nezdařil. Uvěznění objednavatelé zadali provedení vraždy vytipovanému muži z podsvětí za odměnu několika set tisíc korun. "Nabídku přijal, ale vše včas oznámil policii. Proto není trestně stíhán," konstatoval Liška. Policie na informace o připravené vraždě reagovala okamžitě. "Ihned byla zajištěna osobní ochrana Slonkové. Fyzická likvidace jí zcela reálně hrozila," konstatoval náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl. Redaktorka jeho slova potvrdila. "Přijeli za mnou policisté z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem. Ukryli mě den před plánovanou vraždou," uvedla Slonková.

Vazba

Jihočeští kriminalisté ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu poté obvinili čtveřici z přípravy nájemné vraždy.

Na základě návrhu jihočeské krajské státní zástupkyně Marie Jonákové českobudějovická soudkyně Petra Janoušková na obviněné v pátek a v sobotu uvalila vyšetřovací vazbu. "Obvinění byli rozmístěni do různých věznic tak, aby ani jeden z nich nebyl ve stejném zařízení. Pocházejí z českých krajů, nikoliv z moravských či slezských," upřesnila soudkyně Janoušková.

Semtex nebo pistole

Obvinění plánovali podle Slonkové vraždu na minulou středu. K činu chtěli původně použít plastickou trhavinu semtex. "Ve finále změnili vražednou zbraň na pistoli. Měli mě zabít třemi ranami do hlavy a ještě pořezat, aby ztížili identifikaci," upřesnila pro novinářka.

Zprávu o obvinění pachatelů a vyšetřování potvrdila také mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Informaci Slonkové o Srbovi však nechala bez komentáře. "Je to první případ organizované nájemné vraždy novinářky, který jsme odhalili," řekla pouze.

Postychtivost

Na rozdíl od mluvčích byli jihočeští kriminalisté sdílnější. "Srba objednal vraždu z pomstychtivosti," poznamenal kriminalista, který si nepřál uvedení svého jména. Přiznal, že jihočeští policisté nejsou spokojeni s tím, že jim hned na začátku vyšetřování případ odebralo policejní prezídium a pražské speciální policejní útvary. "Nikdo neví, jak dlouhé má sociální demokrat Srba prsty. Vzhledem k jeho kontaktům pochybuji, že nám budou z policejního prezídia sděleny všechny poznatky. Přitom se nyní musíme zaměřit na ochranu lidí před možnou odvetou," dodal. Českobudějovičtí státní zástupci a soudci si obavu z odvety nepřipouštějí. "O uvalení vyšetřovací vazby jsem rozhodla v souladu se svým svědomím. Věřím, že policie bude jednat natolik důrazně, že bude má rodina v bezpečí," sdělila soudkyně Jonáková.

Český dům

"Byla to v podstatě pomsta za to, co jsme o tom pánovi (Srbovi) napsali," řekla ČTK Slonková. Novinářka stála za zveřejněním aféry s pronájmem lukrativního Českého domu v Moskvě. Nevýhodnou nájemní smlouvu s Hotelem Český dům předložil bývalému ministru zahraničí Janu Kavanovi k podpisu právě Srba. Kvůli skandálu loni v březnu rezignoval. Existuje podezření, že stát mohl pronájmem přijít až o 100 miliónů korun. Policie zkoumá, zda se Srba nedopustil trestného činu.

S kolegou Jiřím Kubíkem pracovala i na článku, podle kterého Srba koupil pozemky, postavil dům a zrekonstruoval dva statky za více než deset miliónů korun.

PAVEL BLAŽEK, FLASHNEWS

obsah | Česká republika