ČSSD opouští svazek s ODS

Tři měsíce před volbami hledají sociální demokraté způsob, jak dát voličům co nejsrozumitelněji najevo, že je pro ně Klausova ODS už zase hlavním soupeřem, a ne rozhodujícím partnerem. Předseda ČSSD Vladimír Špidla v sobotu oznámil, že by chtěl k datu voleb ukončit i platnost opoziční smlouvy s ODS. Díky této čtyři roky staré dohodě menšinový kabinet ČSSD dodnes vládne.

Ačkoliv smlouva byla původně uzavřena bez časového omezení, Špidla dal v sobotu najevo, že ji považuje za nástroj, který splnil svůj účel: "Myslím, že ke konci volebního období mají být všechny věci vyjasněny," prohlásil Špidla. "Bude čistý stůl a začíná se po rozhodnutí voličů zcela znova. Musí se najít nová politická rovnováha, jejíž základní rysy voliči načrtnou." Jeho prohlášení nebude mít pravděpodobně na tuzemskou politiku podstatný vliv. Z reakce ODS je totiž zřejmé, že se jí téma opoziční smlouvy, tedy připomenutí, že právě ODS držela tolik kritizovanou Zemanovu vládu u moci, do plánu předvolební kampaně vůbec nehodí.

"ČSSD odpoutává pozornost od skutečně důležitých témat," tvrdí místopředseda ODS Miroslav Beneš. "Tři měsíce před volbami by nějaké jednání o opoziční smlouvě znamenalo jedině plýtvání časem." Oficiálně ODS Špidlovi vzkázala: pokud chce opravdu jednat o konci opoziční smlouvy, měl by i s premiérem Zemanem z vlády odejít. Podle očekávání na Špidlu zareagovali i politici Koalice: předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová i šéf lidovců Cyril Svoboda označili celou věc za předvolební krok na oklamání voličů. "Skutečnost, že celé čtyři roky vládli spolu s ODS, tím ale nesmažou," prohlásila Hana Marvanová. "Voliči by si měli zapamatovat, že vůbec není žádná záruka, že hned po volbách zase neuzavřou opoziční smlouvu." ČSSD se snaží od opoziční smlouvy distancovat už delší dobu: její vrcholní představitelé ji v poslední době označili za "ztrouchnivělou či vyhaslou".

Přitom sociální demokraté získali ze smlouvy - alespoň co se týče jejích psaných cílů - podstatně více než ODS. Zemanův menšinový kabinet vládl celé volební období bez obav z možného odvolání: ODS se zavázala, že to nikdy neudělá. Stejně tak ODS pomáhala vládě ČSSD prosazovat ve sněmovně klíčový zákon: státní rozpočet. Naproti tomu se ODS nedočkala ani změn ústavy (omezujících například pravomoci prezidenta), ani nového volebního zákona, na nichž jí velmi záleželo. Ústava neprošla přes Senát a volební zákon přes Ústavní soud.

Data z historie opoziční smlouvy

* 9. 7. 1998 - ODS a ČSSD podepsaly tzv. opoziční smlouvu, která umožnila existenci jednobarevné menšinové vlády ČSSD.

* 31. 8. 1998 - ODS pod pohrůžkou vypovězení smlouvy, vybídla ČSSD, aby s ní v případě personálního obsazování strategických podniků se státní účastí konzultovala své kroky.

* 9. 7. 1999 - Miloš Zeman a Václav Klaus se shodli, že opoziční smlouva splnila po roce existence svůj účel, tedy přinesla politickou stabilitu.

* 18. 12. 1999 - podle předsednictva ČSSD ODS smlouvu neplní

* 26. 1. 2000 - Čelní představitelé ČSSD a ODS stvrdili platnost pěti dohod, které opoziční smlouvu doplňují (tzv. toleranční patent).

* 17. 2. 2001 - Opoziční smlouva nástroj byla podle místopředsedy ČSSD Špidly nástroj na jedno použití a konkrétní řešení v konkrétní situaci.

JINDŘICH ŠÍDLO, MF DNES

obsah | Česká republika