S nemocnicí místo vojáků z Prostějova odjedou čističky vody

Místo stovky vojáků jednotky speciálních sil z Prostějova odletí do Iráku se 7. polní nemocnicí 30 čističek odpadních vod. Novinářům to dnes řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Cílem je podle něj zajistit obyvatelům Basry, kde by měla nemocnice působit, pitnou vodu.

Snižující se bezpečnostní riziko v jižním Iráku pak umožňuje nezapojit do jednotky vojenské specialisty, kteří měli původně nemocnici chránit. K ostraze tak budou muset stačit vojenští policisté. O vyslání nemocnice bude tento týden jednat český parlament, nejprve Senát a v pátek i Poslanecká sněmovna.

Původně měli poslanci jednat o den dříve, ve čtvrtek bude ale premiér Vladimír Špidla spolu s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou podepisovat v Aténách smlouvu o přistoupení Česka k Evropské unii.

Předvoj polní nemocnice letí do Kuvajtu už dnes

První čtyřicetičlenný tým vojáků, který má za úkol připravit prostor pro postavení české polní nemocnice v jihoirácké Basře, odletěl už dnes v 15 hodin z letiště v Pardubicích do Kuvajtu. Na palubě letounu je rovněž 2,5 tuny nákladu, včetně asi 500 kg léků. Do Basry míří zároveň dva lékaři a sestry z protichemické jednotky, kteří budou poskytovat zdravotní péči v jedné z tamních nemocnic. V pátek pak má být zahájen přesun polní nemocnice obřími ukrajinskými letouny Ruslan.

Před odletem slavnostní nástup

V 11:30 proběhl v Hradci Králové na Ulrichově náměstí slavnostní nástup příslušníků 7. polní nemocnice za účasti ministra obrany Jaroslava Tvrdíka a prvního zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky generálporučíka Miroslava Kostelky. Nástup skončil ve 12:00 hod. Poté se čtyřicetičlenný předvoj přesunul na letiště do Pardubic, odkud v 15 hodin odletěl do Kuvajtu.

Hledalo se místo pro nemocnici

Kde by mohla působit polní nemocnice, zjišťovali už ve středu při své inspekční návštěvě velvyslankyně ČR v Kuvajtu Jana Hybášková a velitel českého kontingentu v oblasti Dušan Lupuljev. "Čekáme na zástupce irácké strany a na představitele britské vojenské zdravotnické služby," hlásil telemostem novinářům generál z kuvajtsko-irácké hranice. Podle velvyslankyně musejí také s Brity dojednat, ve které nemocnici může zatím působit čtyřčlenný zdravotní tým, jak zajistit jejich bezpečnost a kam umístit 30 úpraven vody. "Pomoc je nezbytná v každém okamžiku," prohlásil Lupuljev.

Možná i civilní traumatologové

"Mise nebude jednoduchá," prohlásil velitel 7. polní nemocnice Mojmír Mrva. Věří však, že se jim poslání podaří splnit, tak jako v minulosti, a to díky skvělému zázemí. Podle něj personál důkladně připravili jak na exotické choroby, tak na kontakt s místními obyvateli. "Uvažuje se o tom, že by jednotku posílili kolegové z traumatologického týmu v Brně," řekl. Tento asi desetičlenný tým, který je vycvičen pro zásahy v zahraničí, například při zemětřeseních, nabídla v pondělí resortu obrany ministryně zdravotnictví Marie Součková. Zástupce velitele české vojenské zdravotní služby Roman Blanař uvedl, že traumatologové, i když jsou civilisté, jsou "kvalifikováni" pro práci v polní nemocnici nebo v kterékoliv kamenné nemocnici v Basře.

Špičková pracoviště

Podle Mrvy je nemocnice vybavena špičkovými pracovišti, jako je například JIP, laboratoř, rentgen, stomatologická ambulance, 2 operačními sály a kromě specialistů na chirurgii je tým posílen o zubního a dětského lékaře, mikrobiologa a hematologa. Skutečnost, že nemocnici nebude střežit elitní prostějovská jednotka, jak se původně předpokládalo, neznamená že nebude dostatečně chráněná. Vedle kvalitního technického zabezpečení a přítomnosti vojenské policie se o bezpečnost nemocnice bude starat celkem asi 150 vojáků.

RB OSN: nemocnice je humanitární pomoc

Členové RB OSN označili českou polní nemocnici, jejíž vyslání do Iráku odhlasovaly obě komory českého parlamentu, za humanitární pomoc a nebude považována za připojení ke koalici. ČTK to oznámila kancelář předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana. O záměru ČR vyslat do Iráku nemocnici informoval Kavan všechny velvyslance členských států RB OSN včetně zástupce Mexika, které je tento měsíc předsedající zemí RB OSN, a generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.

V pondělí se Kavan sešel se stálými představiteli Francie, Ruska, Velké Británie a Německa při OSN. "Všichni se nezávisle na sobě shodli, že česká polní nemocnice bude v Iráku plnit humanitární funkci a nebude považována za připojení se ke koalici," uvedla kancelář Kavana.

JITKA GÖTZOVÁ, (mp)

obsah | Česká republika