Snowboardová hvězda: Šéfové mi fandí

Pátek 18. března se zapíše velkým písmem do knihy českého snowboardingu. Před pěti dny totiž Michal Novotný (24) vyhrál závod Světového poháru ve snowboardcrossu.

Z vítězství a prémie 6500 dolarů se radoval jako první český snowboardista v historii. Do té doby bylo jeho maximem v adrenalinové disciplíně plné skoků a střetů sedmé místo.

Jak vypadala v Japonsku vaše finálová jízda?

Asi v polovině trati Švýcara Husera a dostal jsem se do vedení. Jenže pak jsem udělal chybu, bylo to o fous.

Na trať v japonském Furanu teď asi nedáte dopustit, že?

Trať mi seděla, což je jasné. Trefili jsme mazání a vychytali jsme, kudy na trati jet. Navíc jsem se cítil po olympiádě rozježděný. Když jsem vyhrál kvalifikaci, tak jsem si věřil, i když samozřejmě v závodě začínáte od nuly. Ale věděl jsem, že když neudělám chybu, tak budu vepředu.

Snowboardcross je ostrá jízda proti nažhaveným soupeřům. V semifinále málem vaše pouť za triumfem po kolizi skončila.

Jel na druhé pozici, když jsem se srazil se soupeřem. Naštěstí do nás ještě narazil Kanaďan. Zvedl jsem se jako první a stihl postoupit.

Nehlodá ve vás červíček: proč jsem vyhrál až poslední závod sezony? Proč to takhle nevyšlo třeba na olympijských hrách, kde jste skončil třináctý?

Ptá se mě na to spousta lidí, ale já jsem rád, že to vůbec přišlo.

Kde se to ve vás vzalo?

Pomohl mi trenér Marek Jelínek. Byl se mnou na třech závodech, vidí na trati místa, kde jsem ztrácel, přemýšlí o závodě jinak než já.

Aby se vás soupeři začali bát. Budete pokračovat s trenérem dál?

Bude záležet, jestli seženeme peníze, protože to dělal zadarmo a to se nedá. Doteď jsem toho moc nedělal, občas jsem si zaběhal.

Nemáte někdy na startu strach, když shlížíte dolů na trať plnou ledovatých překážek?

Člověk se snaží strach nemít, ale respekt mám. Záleží také na trati. V Americe na jednom závodě byly vysoké skoky a na startu nikdo ani nepromluvil. Když je naopak trať měkká, tak je to fakt zábava.

Chodíte do práce. Berete si na závody dovolenou?

Pracuju ve firmě se sportovními věcmi, šéfové mi fandí. Myslím, že práce a sport se dá zvládnout dohromady, když člověk nekouká na televizi nebo nehraje počítačové hry.

Snowboarding se v poslední době proslavil díky mediálnímu útoku ekonoma Kříže na Martina Černíka. Kříž nazval snowboarding levicovým sportem a Černíka flinkem.

Líbilo se mi, jak k tomu přistoupil Martin. Neprojevil ani náznak toho, že by ho to vyvedlo z míry, protože tomu se člověk může jedině zasmát. To nemá smysl vůbec komentovat

. Vám křtil před olympiádou snowboard prezident Václav Klaus, který také dřív mluvil o snowboardingu s despektem. Neříkal vám taky podobné věci?

Ne, ne. V podstatě mi neřekl nic.

MARTIN PRACHAŘ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika