Vládní koalice Sokolovu kandidaturu podpoří

Jako poslední ze stran vládní koalice podpořili kandidaturu Jana Sokola na prezidenta i lidovečtí zákonodárci. Podporu již dříve vysokoškolskému profesorovi a exministru školství vyslovili také sociální demokraté a unionisté.

Vždycky jsme podporovali naše kandidáty, takže v této tradici zůstáváme věrní. Komu deklarujeme podporu veřejně, tomu ji také dáme v hlasování," řekl předseda KDÚ-ČSL Cyril Svoboda po dnešním zhruba půlhodinovém setkání Sokola s poslanci. Na rozdíl od čtvrteční schůzky Sokola s klubem poslanců Unie svobody-DEU bylo jeho dnešní jednání s lidovci neveřejné. Novináři mu tedy nemohli být přítomni. Neveřejné bylo i Sokolovo středeční setkání s poslanci a senátory ČSSD.

Sokol má k lidovcům blízko

KDU-ČSL je z trojice vládních stran patrně Sokolovi nejbližší. V tisku veřejně přiznal, že právě tuto stranu volil ve volbách. Za lidovce také kandidoval v roce 1996 ve volbách do Senátu a o dva roky později do sněmovny. O vztahu lidovců a Sokola svědčí mimo jiné i to, že krátce poté, co ve středu poslanci ČSSD Sokola vybrali jako prezidentského kandidáta, jeden z vlivných politiků KDU-ČSL v parlamentních kuloárech s uspokojením konstatoval: "No, vždyť je to náš kandidát."

"Mluvilo se obecně. Pan profesor Sokol mluvil o roli prezidenta, o tom, jak on ji vidí. Nebylo tam nic specifického, protože pana profesora Sokola známe. Proběhlo to naprosto v klidu," popsal atmosféru dnešního jednání Sokola s lidovci Svoboda.

U ČSSD jsem odvedl nejvíc práce

Jan Sokol označil debatu s poslanci KDU-ČSL za věcnou a stručnou. Lidovce zajímal jeho názor na výkon prezidentské funkce či na vztah hlavy státu k parlamentu a vládě. "Byla i otázka na první dámu," dodal s úsměvem. Hlasy, které může za týden při tajné volbě získat, nesčítá, aritmetiku nechal na lídrech koaličních stran. Nicméně si uvědomuje, že všichni vládní zákonodárci pro něj asi hlasovat nebudou. "Nic lidského není nikdy stoprocentní, ale podporu cítím," prohlásil. Cítí prý i úlevu z toho, že dokázal rozptýlit určité předsudky, pomluvy a povrchní mínění, která o něm kolují.

Oficiálně předloží koalice kandidaturu v úterý

Za zatím nejužitečnější označil svoji návštěvu poslanců a senátorů ČSSD. "Tam jsem musel odvést nejvíce práce, ale jsem tomu rád, posunulo to hodně dopředu," míní. V ostatních klubech bylo podle něj více lidí, kteří ho znají z minulosti.

V úterý se Sokol chystá na setkání se senátorskými kluby a také s komunisty. KSČM je podle něj legitimní parlamentní strana. Považuje však za důležité, jak se komunisté dokáží odpoutat od své totalitní minulosti. "Vztah ostatních politických stran i prezidenta musí záviset na tom, jak se budou chovat. Na jednu stranu by se mohli stávat pomalu opravdu demokratickou stranou, ale je tu pořád pokušení převzít jenom agendu třeba bývalých republikánů," dodal Sokol.

Vládní koalice zatím Sokola na prezidenta oficiálně nenavrhla. Je to proto, že její poslanci a senátoři stále ještě podepisují nominační listinu. Rychlost jejího podepisování komplikuje podle nich to, že někteří jsou nemocní a nejsou v Praze. Senátoři a poslanci vládních stran ve čtvrtek a dnes řekli, že oficiální kandidaturu Sokola předloží s největší pravděpodobností v úterý. Jediným oficiálním kandidátem na prezidenta tak zatím stále zůstává čestný předseda ODS Václav Klaus.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika