Špidla předal Klausovi svou demisi

Premiér Vladimír Špidla ve čtvrtek dopoledne předal do rukou prezidenta Václava Klause svou demisi. Klaus ji přijal a Špidlovi poděkoval za odvedenou práci. Současně jeho vládu pověřil vedením země do jmenování nového kabinetu. Odpoledne prezident zahájil sérii schůzek s předsedy tří parlamentních stran. První si vyslechl představu Stanislava Grosse.

Prezident při přebírání demise vyjádřil přání, aby dočasná Špidlova vláda řešila jen věci provozní. Včera ve 22.29 hodin naposledy po zasedání vlády promluvil Špidla k novinářům jako premiér. Podle svých slov nenalezl nic, za co by se vláda musela stydět a je hrdý na spolupráci s koaličními partnery.

Jak řekl, vláda zvládla situaci od katastrofálních povodní, vyhrocenou mezinárodní situaci, až po vstup do Evropské unie. Dokázala také, jak řekl, odmítnout přes obrovský tlak financovat krach, například Union banky a zrušit některé nevýhodné tendry, jako například D 47.

"Stav, ve kterém zemi předáváme, je rozhodně lepší než byl v okamžiku, kdy jsme se ujímali svého mandátu," prohlásil Špidla.

Odpoledne jednání s předsedy

Odpoledne se u Klause postupně vystřídají Stanislav Gross, který bude pravděpodobně pověřen sestavením vlády, Mirek Topolánek (ODS) a Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Naopak představitele US a KSČM prezident nepozval. Klaus již předem avizoval, že nehodlá dnes nikoho sestavením vlády pověřit. Chce se seznámit s představami předsedů vybraných parlamentních stran o možnostech sestavit většinovou vládu.

Po setkání s Grossem Klaus uvedl, že si "vyslechl představu o řešení vládní krize, a to představu strany, která má nejvíc poslanců, což bere na vědomí." S hodnocením ovšem počká až po konzultacích s ostatními předsedy. Gross uvedl, že nabízí řešení vlády, která by dokončila volební období. Nechce se opírat o komunisty, ale zároveň bude počítat s pozicí všech parlamentních stran. Dodal, že chce dát větší podíl opozici na chodu státu.

Komunisté věří v Klausovo pozvání

Komunisté stále věří, že dostanou pozvání na Hrad kvůli sestavování nové vlády. Prezident Václav Klaus je ke konzultacím odmítl přizval, stejně jako dosud vládní US-DEU. Místopředseda poslanců KSČM Alexandr Černý reagoval slovy, že prezident si zatím možná neuvědomil politickou realitu a připomněl mu jeho návštěvy v poslaneckém klubu KSČM před volbou hlavy státu.

"Pevně doufáme, že pan prezident poté, co se seznámí s realitou České republiky, se vrátí k tomu, co charakterizovalo jeho počínání," uvedl Černý. "Nepochybujeme o tom, že jak pan prezident, tak ten, kdo bude pověřen sestavováním nové vlády, se bez konzultací s KSČM prostě neobejde," prohlásil.

"V tuto chvíli vnímáme především to, jakoby pan prezident byl někde jinde než v politické realitě České republiky. Hodně cestoval v posledních dnech, možná je to způsobeno tím. Ale už se vrátil, je doma, dosedl na zem," uvedl poslanec.

"Předpokládáme a doufáme, že nebude dlouho trvat a vrátí se k té politické praxi, která ho charakterizovala jako politika velmi prozíravého, který si vzpomene například na to, jak opakovaně navštívil poslanecký klub KSČM před volbou prezidenta, na věci, které tehdy považoval za naprosto samozřejmé a o kterých nás ujišťoval, že se podle nich bude chovat," dodal.

NOVINKY

obsah | Česká republika