Havel jmenoval novou Špidlovu vládu

Přesně měsíc po volbách jmenoval prezident republiky Václav Havel na Pražském hradě novou vládu. Koaliční kabinet ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Sedmnáct jejích nových členů si tak včera krátce před třetí hodinou odnášelo z Trůnního sálu Pražského hradu modré desky se jmenovací listinou. "Věřím a doufám, že tato vláda bude vládou stabilní, která vydrží po celé čtyři roky," nabádal je během jmenování prezident Havel. "Věřím, že tato vláda vytvoří dělný tým, že si získá uznání veřejnosti za své výkony," dodal.

Devět nováčků a dvě ženy

Po čtyřech letech ve vládním kabinetu usednou opět také ženy: ministryně zdravotnictví Marie Součková a ministryně školství Petra Buzková. Obě patří mezi ministerské nováčky - devět z nových ministrů totiž sedí ve vládě poprvé. Naopak šest z ministrů - Pavel Dostál, Stanislav Gross, Jaroslav Tvrdík, Jiří Rusnok, Pavel Rychetský a Vladimír Špidla - působilo již ve vládě pod Milošem Zemanem. Dva další - Cyril Svoboda a Vladimír Mlynář - zasedali v kabinetu předminulém, za Josefa Tošovského.

Na Hrad autobusem

Nálada během jmenování byla podle nových ministrů "veselá". Za prezidentem přijeli autobusem. Na rozdíl od minulé vlády, která za Havlem přijela karosou - známým strojem Zemák - Špidlův kabinet si vybral autobus značky Mercedes. Autobus však doprovázely navíc ještě jednotlivé ministerské limuzíny. Jmenování proběhlo přesně podle protokolu. Nejdříve již jmenovaný premiér Špidla představil jednotlivé ministry prezidentovi. Ti pak složili slib, který stvrdili podpisem. Nakonec následovala společná fotografie. Od Havla nový kabinet odjel do Lán k hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, aby tady mohl položit kytici.

"Během cesty panovala opravdu dobrá, přátelská atmosféra," komentoval ministerskou jízdu Vladimír Mlynář coby nový ministr informačních technologií. "Celou cestu jsme si v autobuse tady s panem ministrem Škromachem vyprávěli historky z volební kampaně. A musím přiznat, že ty jejich jsou lepší - koneckonců ČSSD taky vyhrála volby," dodává Mlynář.

První zasedání

Po návratu z Lán měli ministři před sebou své první oficiální jednání. Na rozdíl od obvyklých vládních zasedání bylo nezvykle krátké - trvalo přibližně hodinu. Prvním bodem jednání bylo odvolání bývalého ministra Karla Březiny z funkce šéfa Úřadu vlády. Hned poté kabinet jmenoval jeho nástupkyni Janu Gavlasovou.

"Dva roky byla poslankyní a pak mi dělala poradkyni na ministerstvu práce. Jiný návrh na obsazení šéfa úřadu nebyl," oznámil usmívající se Špidla. Na tiskové konferenci za ním poslušně stáli všichni místopředsedové kabinetu: Stanislav Gross, Pavel Rychetský, Petr Mareš a Cyril Svoboda.

"O kompetencích jednotlivých místopředsedů budeme teprve diskutovat," informoval Svoboda. Už včera však vláda rozhodla, kdo bude vicepremiérem číslo jedna - stal se jím Gross. Sklenkou sektu si pak včera přiťukl Vladimír Špidla s místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a lidské zdroje Petrem Marešem, když ho uváděl do jeho kanceláře ve Strakově akademii. Podobný rituál pak zopakoval i s ministrem pro informační technologie Vladimírem Mlynářem.

"Když pomyslím na dalších 14 ministrů..." posteskl si při odkládání skleničky Špidla, známý svým zdravým životním stylem. Ostatní členy vlády uvítá premiér na jejich ministerstvech dnes. "To je vše. Nebudeme tu cvičit na perské tyči," oznámil však s kamennou tváří Špidla hloučku kameramanů a fotografů po kratičkém setkání s Marešem v jeho kanceláři.

Špidla diktuje

O tom, že premiér chce vládu nekompromisně řídit a dokáže svou vůli prosadit, svědčí další bod včerejšího zasedání. Ministři schválili změnu jednacího řádu kabinetu.

"Program vládních zasedání napříště nebudou schvalovat všichni ministři, ale bude ho určovat premiér," popsal změnu Pavel Rychetský. V kompetenci předsedy vlády bude rovněž prominutí nebo zkrácení lhůty pro připomínkové řízení u vládních materiálů. Kabinet podle Rychetského zrušil i článek jednacího řádu o kompetenci vicepremiérů, protože se pro dnešní sestavu předsednictva nehodí. Vláda má totiž místopředsedy s jinými kompetencemi než kabinet předchozí. V rámci využívání moderních informačních technologií budou muset současní ministři všechny své návrhy předkládat také v jejich elektronické podobě. Diskety vedle stohů papíru do včerejška nepotřebovali. Kabinet zatím nemá svého mluvčího.

Tiskovou konferenci včera naposledy řídil Libor Rouček, který se stal poslancem. Nový mluvčí má být znám do týdne. Špidla řekl, že už má svého favorita.

LUKÁŠ DOLANSKÝ, HANUŠ HANSLÍK

obsah | Česká republika