Na Moravě se budou vyrábět izraelské superstřely

Izraelské řízené protitankové střely Spike bude podle všeho v příštích letech vyrábět První brněnská strojírna ve Velké Bíteši. Potvrdil to generální ředitel společnosti Vítězslav Musil. Jak naznačil ministr obrany Jaroslav Tvrdík, zbrojní systém by měli v nejbližší době získat vojáci českých speciálních sil.

Výhledově se počítá s použitím těchto střel při modernizaci bitevních vrtulníků Mi-24. "V další fázi by mohl být použit jako podvěsné zařízení pro supersonické stíhací letouny," naznačil možnosti systému Musil.

Spolupráce na výrobě střel Spike, původně vyráběných izraelskou firmou Rafael, by byla pro strojírnu zajímavým obchodem. "Transfer této vyspělé technologie by zařadil naši republiku k výrobcům nejvyspělejších střel čtvrté generace," podotkl Musil. Varianta střely Spike pro pěší armádu má dolet čtyři kilometry. Verze vyráběné pro vrtulníky a bitevní letadla mají samozřejmě dolet delší, výrobce hovoří o více než deseti kilometrech.

V současné době projekt počítá s tím, že by se systém ve Velké Bíteši kompletně sestavoval, v další fázi by měli čeští výrobci na starosti veškerý servis a poradenství v Evropě. Svou podporu tomuto zbraňovému systému vyjádřil na výstavě v indickém Béngalúru i ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Zbraň podle něj ale musí ještě projít vojskovými zkouškami.

První brněnská strojírna Velká Bíteš vyrábí přístroje letecké techniky, energetická zařízení a přesné odlitky. Za předloňský rok utržila přes 700 milionů korun a zaměstnává kolem 800 lidí. Největšími akcionáři jsou imAGe Group s 34 procenty, Apollo Prima s 25 % a ImAGe 1 s 23,7 procenta.

(r)

obsah | Česká republika