Jágr se poprvé stal Sportovcem roku

Vítězství na mistrovství světa s českou reprezentací, vydařená mise v ruské superlize v barvách Omsku a skvělý start do nového ročníku NHL přinesly Jaromíru Jágrovi poprvé cenu pro nejlepšího českého sportovce. Třiatřicetiletý hráč slavného klubu New York Rangers už za svou kariéru sklidil bezpočet ocenění, ale v této anketě zvítězil poprvé. Od roku 1993 je druhým hokejistou, jemuž se to podařilo. Dvakrát získal nejvíce hlasů brankář Dominik Hašek.

Kalendářní rok zahájil jeden z nejlepších hráčů světa až na daleké Sibiři v kádru předního mužstva ruské superligy Avangardu Omsk.

Kladenský odchovanec do klubu zamířil loni v listopadu v době výluky v NHL s úkolem pozdvihnout uvadající výkony obhájců titulu. Omsk se před příchodem české hvězdy potácel za hranicí postupové osmičky, s Jágrem šla ale jeho hra rapidně nahoru.

Do play off postoupil ze šestého místa a sezona pro něj skončila až v semifinále, kde ztroskotal na moskevském Dynamu. Neúspěšné dvojutkání o bronz s Jaroslavlí bylo pouhou formalitou.

Jágr se v krátké době stal modlou nejvyšší ruské soutěže. Během 32 odehraných zápasů v základní části stihl dát 16 branek, na 22 gólů nahrál a v kanadském bodování obsadil 11. místo. Plnil stadiony a svými kousky, jakým byl například jeho čtvrtfinálový postupový gól do sítě Magnitogorsku po jedinečném slalomu přes celé kluziště, vyvolával nadšení ruského publika i tisku.

Česká posila byla ústřední postavou Omsku i na lednovém turnaji evropských mistrů Super Six v Petrohradu. V prodloužení finálového duelu s finským Kärpätem Oulu rozhodla o výhře ruského šampiona právě Jágrova trefa.

Největšího úspěchu letos ale olympijský vítěz a dvojnásobný držitel Stanleyova poháru dosáhl na mistrovství světa v Rakousku. Konečně prolomil smolnou sérii v národním týmu a získal své první zlato. V minulosti startoval Jágr na čtyřech šampionátech, jeho maximem však dosud byl federální bronz z Bernu 1990.

Na pátém titulu české reprezentace od roku 1993 měla nejvýraznější postava silně obsazeného turnaje lví podíl a po finálové výhře na Kanadou (3:0) byl Jágr spolu s gólmanem Tomášem Vokounem a bekem Markem Židlickým také zařazen do All Stars týmu.

Po MS navíc vstoupil do ještě vybranější společnosti. Společně s obráncem Jiřím Šlégrem byli prvními Čechy, kteří během kariéry vyhráli olympiádu, světový šampionát i Stanleyův pohár.

V touze po zlatu Jágr v Rakousku prokázal také silnou dávku vůle a bojovného ducha. Ve druhém zápase s Němci musel odstoupit ze hry se zlomeným malíčkem, i s tímto handicapem a speciální dlahou na poraněném prstu ale turnaj obětavě dohrál. Ovázaný malíček se pak stal nedílným doplňkem následných oslav.

Po triumfu národního týmu na MS Jágr už pošesté převzal Zlatou hokejku, posezónní trofej určenou pro nejlepšího českého hokejistu. Svou pověst jednoho z nejlepších hokejistů světa všech dob geniální hráč opět potvrzuje i nyní, kdy vévodí kanadskému bodování znovuvzkříšené NHL.

Jednotlivci:

1. Jágr (hokej) 1442 bodů,
2. Neumannová (běh na lyžích) 1400,
3. Janda (skoky na lyžích) 1138,
4. Šebrle (atletika) 1030,
5. Čech 824,
6. Šmicer (oba fotbal) 761,
7. Vaidišová (tenis) 642,
8. Záhrobská (sjezdové lyžování) 629,
9. Dostál (biatlon) 548,
10. Cechlová-Pospíšilová (atletika) 529.

Kolektivy:

1. hokejisté ČR 406,
2. fotbalisté ČR 288,
3. basketbalistky ČR 285.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Česká republika