Legendární oštěpař je sportovcem roku

Letos už potřetí mistr světa, stálý držitel světového rekordu, sběratel titulů a poct, oštěpař Jan Železný se stal i Sportovcem roku České republiky. V anketě sportovních novinářů vyhlášené na pražském Žofíně zaujal stejně jako loni první místo. "Nezáleží na tom, kdo vyhraje, hlavně, že anketa pomůže popularizaci sportu," řekl Železný.

Kladný hrdina národa, dosud bez šrámu na vyleštěném štítu, prošel bezúhonně den před vyhlášením ankety i televizním Kotlem. Tam, kde na hosta arény nenávistně řvou a spílají mu, se mohl cítit jako v mateřské školce. "Lidi na mě byli opravdu hodní," zhodnotil stupeň své popularity. Atletický nápor dvou mistrů světa, Dvořáka a Železného, i nového světového rekordmana Šebrleho, jimž zpoza oceánu sekundoval hokejový příliv borců z NHL, to byly dva hlavní proudy ankety. Tentokrát bez žen. Smolný osud zabránil dvěma sličným amazonkám okrášlit záležitost pohříchu výrazně mužskou. Štěpánce Hilgertové nebylo dopřáno obhájit světové prvenství, šampionát ve vodním slalomu na řece Ocoee v Georgii byl zrušen po teroristických útocích na New York a Washington. Ač byla loni v anketě jako olympijská vítězka na druhém místě - a letos bez možnosti potvrdit své postavení -, na slavnostní večer nebyla jako host pozvána.

"To se u nás nenosí," podotkl suše její manžel. V popředí historického sálu alespoň usedla v decentních vínově červených šatech plavecká hvězda Ilona Hlaváčková. "Nic odvážného," prohlásila o své róbě. Její dva evropské tituly z Antverp se nevešly do nominační uzávěrky ankety. "Snad to stihnu někdy příště," řekla. Anketa o sportovce roku jako by letošní atletické anketě z oka vypadla. Šlo o stejné tři protagonisty, v sázce bylo jen jejich pořadí. Chladil snad někdo ze tří vysokých favoritů doma šampaňské? "Do Silvestra je ještě daleko," řekl Dvořák. "Nic takového, chci si jen užít večera," hlásil Šebrle. "Šampaňské chladím, ale ne kvůli dnešku," oznámil Železný. Na tiskové konferenci před slavnostním večerem se blahovolně k významu ankety postavili téměř všichni. Berou ji, nebo to aspoň předstírají, spíše jako oddech v předvánočním čase. "Nevyhýbám se účasti na příjemném večeru, ale jsem zvyklý na své body a medaile, ty jsou mi příjemnější," řekl Dvořák. "Já už byl zklamán po vyhlášení atleta roku, takže radši si ten večer chci užít," prohlásil Šebrle. Atletická anketa měla pořadí Železný, Dvořák, Šebrle a vzbudila vlnu diskusí, téměř dusno.

Tak koho by pak zvolili sami sportovci? To nikdo nevyjasnil. "Každý si musí říct, co hodnotí, zda sportovce, výkon, popularitu, vystupování," toť Dvořákova odpověď, hodná tajemna věštírny delfské. Takže, pane Dvořáku? "Já opravdu nevím." "Těžko hodnotit, zda výkony Honzy Železného jsou lepší než Tomáše Dvořáka," oznámil od volantu Tomáš Enge. "Nevím," řekl Šebrle. Ale přesto nakonec, váhavě: "Přikláněl bych se... nejspíš k Honzovi." Tedy k Železnému. Sport míchat s politikou odmítli. "Bylo by možná povzbudivé, kdyby pár sportovců vstoupilo do sněmovny, ale z velké slávy by jim nemuselo moc zůstat," myslí si předseda hokejového svazu Karel Gut. "Byl by to hazard se jménem."

Železný se domnívá, že v politice by měl brzy spoustu nepřátel. Kolem obvyklé otázky, kdo byl jejich vzorem, kroužili, jak mohli. Triatlet Filip Ospalý se zaměřoval víc na sebe, bez vzorů se obešel, Dvořák prohlásil, že po jeho zkušenostech radši si vybírat vzory z minulých století. A Železný to rozťal: "Já měl rád Vinnetoua!"

Výsledky ankety Sportovec roku 2001

1. Jan Železný oštěp potřetí mistr světa, vítěz Her dobré vůle 1982 bodů

2. Roman Šebrle desetiboj světový rekord 9026 bodů, mistr světa v sedmiboji 1908 bodů

3. Tomáš Dvořák desetiboj potřetí za sebou mistr světa, vítěz Her dobré vůle 1746 bodů

4. Jaromír Jágr hokej počtvrté cena Arta Rosse pro vítěze NHL v bodování 1130 bodů

5. Patrik Eliáš hokej třetí v kanadském bodování NHL 1045 bodů

6. Dominik Hašek hokej pošesté Vezinova cena pro nejlepšího brankáře NHL 1012 bodů

7. Filip Ospalý triatlon mistr Evropy 800 bodů

8. Tomáš Enge formule 1 první Čech ve formuli 1, odjel tři závody 745 bodů

9. Tomáš Rosický fotbal po přestupu se prosadil v bundesligovém Dortmundu 674 bodů

10. Martin Doktor kanoistika druhý na mistrovství světa v závodě na 1 kilometr 596 bodů

Další pořadí: 11. Hejduk (hokej) 309, 12. Dlask (cyklistika) 300, 13. Hamáčková (tyč) 205, 14. Celbová/Dosoudilová (plážový volejbal) 204, 15. Chalupa (veslování) 180, 16. Reichel (hokej) 113, 17. Svorada (cyklistika) 99, 18. Komrsková (gymnastika) 97, 19. Švehla (zápas) 94, 20. Strnadová (kanoistika) 90, 21. Šmídová (jachting) 83, 22. Nedvěd 73, 23. Šmicer (oba fotbal) 64, 24. Kudrnovský (skiboby) 55, 25. Berger (fotbal) 50, 26. Novák (volejbal) 49, 27. Tomečková (oštěp) 37, 28. Dopita (hokej) 33, 29. Bedáňová (tenis) 29, 30. Konečný (cyklistika) 26

Kolektiv roku

2001 1. hokejisté (mistři světa) 2. fotbalisté Sparty (osmifinalisté Ligy mistrů) 3. hokejisté do 20 let (mistři světa)

Sportovní hvězda České televize 2001

1. Jan Železný 64 065 bodů, 2. Roman Šebrle 41 519 bodů, 3. hokejisté 35 079 bodů

Sportovní legenda roku - Cena Emila Zátopka

Věra Čáslavská, sedminásobná olympijská vítězka v gymnastice
VÁCLAV PACINA, MF DNES

obsah | Česká republika