Slavný Stanley cup je opět v Česku

Pohár pro vítěze NHL dorazil do Česka. Nejslavnější trofej zámořského hokeje převzali na ruzyňském letišti obránci Pavel Kubina a Stanislav Neckář, hráči Tampy Bay, která letošní ročník vyhrála. Odpoledne představí Neckář pohár v Písku, v sobotu pak Kubina převeze trofej do Ostravy.

Slavná trofej zavítala do českých zemí už šestý rok po sobě. Necelý metr vysoký a šestnáct kilogramů vážící pohár přistál v doprovodu svých strážců v Praze už v noci a hodiny do rána přečkal v hotelu Ramada. Každý hráč vítězného mužstva má podle zavedených pravidel trofej k dispozici po dobu čtyřiadvaceti hodin.

Neckář si pro pohár přijel červenou Mazdou RX-8, Kubina dorazil ve žlutém ferrari. "A budeme závodit, kdo bude v Písku dřív," smáli se v Ruzyni. V jihočeském městě bude pohár k vidění nejprve na zimním stadionu a potom ve škole, do které Neckář chodil.

Od 17:00 je pak připravena akce s fanoušky na píseckém náměstí, později by se měl hokejový grál objevit v Hotelu City, jehož vlastníkem je bratr dalšího předního jihočeského hokejisty Jiřího Lály. Odtud se Neckář, světový šampion z roku 1996 z Vídně, chystá s trofejí vyrážet na různé privátní večírky.

"Pozval jsem i všechny svoje trenéry, protože i oni na tomhle mém úspěchu mají svoji zásluhu," řekl Neckář. Kubina chtěl zase slavit s fotbalisty Baníku, za které si v neděli zahrál v přípravném utkání proti Borussii Mönchengladbach. "Jenže jsou na soustředění v Rakousku, takže si myslím, že by to přes trenéra Komňackého neprošlo," řekl.

Kubina a Neckář: Pohár si užijeme 80 hodin

Kubina s Neckářem triumfovali v NHL poprvé a oslavy spojené s příjezdem poháru lorda Stanleyho si tudíž chtějí řádně vychutnat. Proto se také Kubina Neckářovy párty osobně zúčastní a oba pak v sobotu odletí do Ostravy, kde budou oslavy pokračovat. Od 11:00 bude Stanley Cup na dvě hodiny vystaven v rámci bohatého kulturního programu v ostravském nákupním centru Futurum a v 16:00 ho Kubina přiveze do rodných Janovic, malé vesničky na úpatí Beskyd.

"Někdy mezitím se s ním chceme zastavit na dětském oddělení frýdecko-místecké nemocnice, ať z toho něco mají i ti nejmenší," prohlásil dvojnásobný mistr světa. Po fotbale se konvoj vrátí do centra Ostravy. Stanley Cup podruhé během roku zavítá na proslulou Stodolní ulici, kam ho loni vzal i další zadák Richard Šmehlík z New Jersey. "Tady se uvidí, co vydrží," řekl Kubina s úsměvem.

V neděli si pohár vyzvedne Martin Cibák, přičemž Kubina s Neckářem budou stále u toho i při putování trofeje po Slovensku. "Takže si ho užijeme zhruba 80 hodin," spočítali čeští zadáci. V pondělí pak bude trofej nakrátko znovu v Praze, hokejisté ji v průběhu dopoledne přijedou ukázat na Pražský hrad prezidentu Václavu Klausovi. "Velmi si toho vážíme. Stanley Cup by neměl nad hlavu zvedat nikdo jiný než hráči, ale panu prezidentovi bychom to asi dovolili, kdyby chtěl," řekl Kubina. Pohár pak vyrazí do Švédska.

(iln)

obsah | Česká republika