Čeští vojáci mají nového šéfa

Prezident Václav Havel jmenoval náčelníkem generálního štábu Pavla Štefku. Zároveň odvolal dosavadního prvního muže české armády Jiřího Šedivého. Generál odchází do civilu. Pavel Štefka chystá změny na generálním štábu i u divizí. Ve vrcholných funkcích v armádě se vymění dvacítka lidí. Štefka chce do týmu lidi, kteří s ním budou spolupracovat na reformě a profesionalizaci armády.

V úterý se neoficiálně rozloučil také první muž ministerstva obrany Jaroslav Tvrdík. V rozhovoru pro stanici BBC řekl, že v příštích volbách už nebude kandidovat do sněmovny a politiku opustí. Co ministra vedlo k tak ráznému rozhodnutí? Můj vyhraněný názor na politiku, postoj mé rodiny, ale i to, že se stávám terčem výhrůžek, řekl Tvrdík na BBC. Neupřesnil však o jaké výhrůžky jde.

Za velmi pravděpodobné ministr považuje, že jeho účinkování v politice je omezeno funkčním obdobím premiéra a šéfa ČSSD Vladimíra Špidly. "Myslím, že mohu dneska zcela jednoznačně říct, že nebudu znova kandidovat do Poslanecké sněmovny," prohlásil Tvrdík v BBC. Tvrdík nahradil v ministerském křesle v květnu 2001 Vladimíra Vetchého a zahájil rozsáhlou reformu a profesionalizaci armády. Ministrem zůstal i po letošních letních volbách.

Šedivý končí na konci listopadu

Šedivý měl ve své funkci končit původně k 30. dubnu, kvůli volbám a summitu NATO měl prodloužený kontrakt až do 30. listopadu.

Šedivý oznámil, že po konci své kariéry z armády odejde. "Zastávám názor, že se stát musí o takto vysokého funkcionáře, který této zemi sloužil, musí postarat," řekl v srpnu ministr Tvrdík. V úvahu tak pro Šedivého připadá například diplomatický post, či angažmá v mezinárodních organizacích jako jsou mise OSN.

Štefka: Prezidentův favorit

Jiřího Šedivého ve funkci od 1. prosince nahradí Pavel Štefka. Osmačtyřicetiletý Štefka dříve působil u pozemních sil a poté jako náčelník operační sekce generálního štábu. Jako jeden z mála velitelů strávil většinu kariéry v bojových jednotkách. Jméno nového náčelníka generálního štábu se v médiích začalo objevovat už před několika týdny. O obsazení funkce intenzívně jednal ministr obrany s prezidentem Václavem Havlem.

Vedle Štefky byli dalšími kandidáty Jan Ďurica, Jaroslav Hudec, Miroslav Kostelka a Jiří Martinek. Podle některých informací hrál při Havlově výběru velkou roli Štefkův věk a dosavadní kariéra. "V můj prospěch možná hovořilo, že jsem absolvoval vojenskou školu v USA. A také to, že kromě generála Martinka není v armádě dnes nikdo, kdo by prošel tolika velitelskými funkcemi jako já," komentoval to Štefka. Jak sám potvrdil, původně se měl stát velitelem pozemních sil.

Ministr Tvrdík, jehož favoritem na nejvyšší armádní funkci byl podle některých informací Kostelka (ten by se měl stát Štefkovým zástupcem), nedávno zdůraznil, že Štefka má jeho absolutní podporu a že s ním chce spolupracovat. Uvedl také, že se Štefkou mají podobné názory na současný stav ozbrojených sil a na armádní reformu.

iDNES

obsah | Česká republika