Vláda plánuje v Česku další jaderné reaktory

Plán českého ministerstva průmyslu a obchodu postavit v Česku další jaderné reaktory vyvolal ostrý odpor Rakouska. Rakouské ministerstvo životního prostředí razantně odmítlo záměr resortu Milana Urbana rozšířit jadernou elektrárnu v Temelíně o další bloky. Rakouský velvyslance v Praze si bude stěžovat u českého ministra zahraničí.

K protestu se přidávají i ekologičtí aktivisté z obou stran hranic. Podle časopisu Týden by měly práce na dalších reaktorech v Temelíně začít už příští rok. Varianta rozšíření Temelína nahradila původní plán vlády postavit novou jadernou elektrárnu v severomoravských Blahutovicích. Podle náměstka ministerstva průmyslu a obchodu Martina Peciny by stavební práce na nových blocích mohly začít kolem roku 2009.

Hlavní rakouský argument proti jsou údaje o výrobě a vývozu elektřiny. Podle Vídně už v současnoti přesahuje výroba elektřiny v Česku domácí potřebu o zhruba deset procent. S výstavbou dalších dvou reaktorových bloků by přebytečná kapacita stoupla až o polovinu. S ohledem na úplnou liberalizaci trhu s elektřinou od roku 2007 to je podle Vídně více než sporné rozhodnutí.

"Proto pochybujeme, že přání českého ministra průmyslu bude realizovatelné. Česko bude muset zvážit svou strategickou energetickou orientaci s ohledem na bezpečnostní aspekt, jakož i z hlediska liberalizovaného trhu," zdůraznil rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll.

Rakousku se nelíbí ani případná bezpečnostní rizika. Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel považuje plány na rozšíření Temelína za "prastaré téma", s nímž se neustále zahrává český ministr průmyslu.

LIDOVKY

obsah | Česká republika