Čeští žáci nerozumějí čtenému textu

Patnáctiletí čeští žáci jsou ve srovnání se svými spolužáky z jiných zemí dobří v matematice a přírodních vědách. Špatně ale rozumějí čtenému textu. Vyplynulo to z mezinárodního výzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Pisa.

To, že české děti mají nadprůměrné výsledky v matematické a přírodovědné gramotnosti a v samostatném řešením problémů, to je vskutku vynikající výsledek," řekla dnes na oficiálním představení výsledků studie ministryně školství Petra Buzková (ČSSD). Připustila, že problémem zůstává úroveň jejich čtenářské gramotnosti, v níž je Česká republika lehce pod průměrem hodnocených zemí.

Výsledky žáků se v této oblasti ve srovnání se studií z roku 2000 nezlepšily. Buzková si myslí, že lepší schopnost českých žáků porozumět textu by mohlo přinést zavedení rámcových vzdělávacích programů. Školám a učitelům by měly dát při výuce větší volnost. Žáci by se také víc měli učit věci v souvislostech a vyhledávat si informace.

OECD testovalo 250.000 patnáctiletých žáků z 41 zemí.

Čeští žáci byli v matematice v celkovém pořadí hodnocených zemí třináctí. Nejlepší znalosti měli žáci z Hongkongu. V pořadí evropských států byli Češi šestí. Nejlepší z Evropanů byli Finové. Ještě lepší znalosti měli Češi v přírodních vědách, v konkurenci 41 zemí byli devátí, první byli Finové. V pořadí evropských států skončili dokonce třetí, před nimi byli ještě mladí Nizozemci.

Poměrně úspěšní byli Češi také v testu zaměřeném na schopnost řešit problémy. Jejich znalosti je vynesly na 15. místo, v pořadí evropských států na osmé. První byli Korejci. Studie opět poukázala na palčivé místo českých dětí - špatně rozumějí čtenému textu, neumějí ho dobře interpretovat. V testech čtenářské gramotnosti se umístili jako 24. Nejlépe si vedli Finové.

(r)

obsah | Česká republika