Tisíce Slováků chtějí studovat v Česku

Je to tím, že jim doma vláda chce zavést školné a v Česku nic takového zatím nehrozí. Ale také proto, že české univerzity mají ve světě stále lepší jméno. Na české vysoké školy se rok od roku hlásí víc a víc Slováků. Letos jich je, jak spočítala MF DNES, celkem 14 189, téměř o čtyři tisíce víc než loni.

Zatímco před rokem si třeba na brněnskou Masarykovu univerzitu podalo přihlášku 2006 slovenských zájemců (u přijímaček uspěl v průměru každý pátý), letos jich je už skoro dvojnásobek: 3951.

Školy si zájem ze zahraničí pochvalují. "Ze Slovenska se k nám hlásí kvalitní studenti. Většinu bereme, protože zkoušky zvládají velmi dobře," podotýká mluvčí Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity v Karviné Eva Wojnarová.

Sílící slovenská konkurence tak nedělá radost jen českým zájemcům o univerzitní diplom, na které místa ve školách nevybudou. "Je to nespravedlivé. Hlavně, jestli na Slovensku skutečně školné zavedou, a studenti z Česka ho tam tím pádem budou muset platit také," postěžovala si čerstvá maturantka Alena Sehnalová.

(jab, kraj), MF DNES

obsah | Česká republika