ČR neodškodní sudetské Němce

Česká republika nebude odškodňovat sudetské Němce. Prohlásil to ve středu vicepremiér a ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) krátce poté, co německé ministerstvo zahraničních věcí odmítlo způsob interpretace vyjádření svého šéfa Joschky Fischera.

Fischer listu Süddeutsche Zeitung (SZ) v dopise adresovaném bavorskému premiéru Edmundu Stoiberovi podpořil nároky některých sudetských Němců na odškodnění. "Obdržel jsem stanovisko německého ministerstva zahraničí, že to neznamená odškodnění sudetských Němců," uvedl Svoboda. Dodal, že český postoj je jasný: "Sudetští Němci se odškodňovat nebudou".

Odškodnění odmítl i prezident

Ostře proti odškodnění se vyjádřil i prezident Václav Klaus. "Jsem plně přesvědčen, že o těchto věcech jsme si své jasně řekli, že nic nového k tomu dodat není možné," řekl Klaus. Nicméně ale dodal: " Jakékoli pokusy, ať jsou odkudkoli, které se pokoušejí bourat status quo, vnášet něco nového a nepřetržitě posouvat laťku, která byla jednou stanovena, jsou nežádoucí, nešťastné a já myslím, že by neměly být konány," uvedl prezident.

Jako jediný z českých politiků oslovených Právem připustil debatu o odškodnění vicepremiér Petr Mareš (US-DEU). "Jestli nás německá strana požádá, abychom na toto téma s nimi vedli diskusi, tak ji jistě povedeme," zdůraznil. Mareš už předložil vládě návrh na odškodnění českých Němců, ale i jiných národnostních menšin, kabinet však v pondělí tento materiál odložil.

"Nemyslím si, že bychom měli něco vyplácet. Humanitární gesto si dovedu představit, pokud zaplatí Německo nevyplacené válečné reparace České republice," prohlásil předseda ODS Mirek Topolánek. Podle něj platí česko-německá deklarace.

Otevírání Pandořiny skříňky

Místopředseda ODS Petr Nečas je přesvědčen, že Fischerův návrh je pouze otevíráním jakési Pandořiny skříňky, kdy může dojít ke stupňování požadavků.

"Dneska to může být požadavek na odškodnění z česko-německého fondu, zítra na vyslovení nějaké oficiální omluvy z české strany, pozítří tvrzení, že když jste se omluvili, tak to realizujte i činy. Popozítří bude návrh na odškodnění v podobě státem drženého majetku," varoval Nečas.

"Fischerovo vyjádření považuji za hrubé porušení závěrů dosavadních mezistátních jednání i dohod a fakticky znovu oživuje konflikt, který měl být již překonán," řekl předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

OLDŘICH DANDA, JITKA GÖTZOVÁ

obsah | Česká republika