Sudová podruhé vyhrála závod Světového poháru

Česká boulařka Nikola Sudová (24) zvítězila podruhé v kariéře v závodu Světového poháru. V kanadském Apexu porazila celou akrobatickou elitu včetně domácí olympijské vítězky a pohárové šampionky Jennifer Heilové, jež skončila druhá.

"Začínám mít tu Kanadu docela ráda," prohlásila s úsměvem v rozhovoru pro ČTK Sudová. V průběhu celé sezony figurovala na třetích až pátých místech, na olympiádě byla šestá, a už jí to prý 'lezlo na nervy'. "Jelo se mi dobře, soustředila jsem se na to, abych jela čistě a rychle," povídala.

V konečném hodnocení SP se ale Sudové nepodařilo předstihnout třetí Michelle Roarkovou, Američanka dnešním čtvrtým místem svoji pozici těsně uhájila. Českou boulařku porazila po jedenácti závodech o 29 bodů a Sudová tak stejně jako loni skončila celkově čtvrtá. Medaili získala dnes potřetí v olympijské sezoně. "To celkové třetí místo už bylo spíš o náhodě," povídala Sudová.

Ze svého výkonu měla dnes radost, třebaže jízdu neviděla. "To hodnocení bylo dobré, podle bodů to byla bezchybná jízda. Podívám se určitě na video, ale nevím kdy a kde," upozornila, že její čas je drahocenný.

Hodně chyb prý udělala v jízdě Heilová, přesto Sudová počítala raději s druhým místem. Američanka totiž má dobré jméno u sudích a v vyhrála olympiádu i přesto, že se nenaučila nové skoky, narozdíl od Sudové. "Popravdě jsem si myslela, že budu nakonec stejně druhá," řekla i česká boulařka.

Salto mimo osu, které se Sudová letos naučila a věřila, že jí pomůže k lepším výsledkům, už možná příští rok skákat nebude. Takzvaný D spin X prý ztratí na koeficientu. "Musím se naučit to salto jinak rotovat," plánovala nový skok, jehož nacvičení prý bude stejně náročné.

Dnešní závod se jel kvůli nepříznivému počasí jen na jedno kolo bez kvalifikace. Za salto s krosem a helikoptéru se zánožkou a roznožkou dostala česká akrobatka vysoké bodové ohodnocení, ale vůbec nejvyšší ze všech měla známky za styl jízdy. Domácí hvězdu Heilovou porazila o jedinou desetinu bodu.

Mezi muži triumfoval olympijský vítěz Dale Begg-Smith z Austrálie, který celkové prvenství v pohárovém seriálu potvrdil už šestým triumfem v sezoně. Sudová neplánovala na sobotní večer nijak velkou oslavu, počká na nedělní závod akrobatických skokanů, kterého se účastní také Aleš Valenta. "Organizátoři totiž plánují jeden závěrečný mejdan, tak to na něm asi společně oslavíme," usmívala se Sudová.

LIDOVKY

obsah | Česká republika