Během summitu NATO nesmí nad Prahu žádná letadla

Úřad pro civilní letectví výrazně omezil lety nad celou Českou republikou během konání summitu NATO. Zakázány budou v podstatě všechny civilní lety od 20. do 23. listopadu, s výjimkou předem nahlášených charterových letů a linkové dopravy. Nejpřísnější bude omezen provoz nad Prahou.

Zákaz se podle vydané přílohy Letecké informační příručky nedotkne vojenských letů, letů policie, záchranné a pátrací služby.

Nad Prahou nejpřísněji

Vzdušný prostor nad Prahou o poloměru deseti kilometrů do výšky 1500 metrů nad mořem neumožňuje ani lety dopravních letadel. Do prostoru nad Prahou a okolím o poloměru 51,9 kilometru do letové hladiny zhruba 7300 metrů mohou dopravní letadla. V celém zbývajícím vzdušném prostoru České republiky jsou zakázány lety všeobecného letectví, včetně sportovních létajících zařízení a továrních letů. I zde mají výjimku lety policie, letecké záchranné služby a pátrací služby.

Amatéři opatření chápou

Ředitel správy Letecké amatérské asociace Jiří Koubík uvedl, že chápe snahu úřadů o omezení možných rizik. Podle něho je však třeba více zvažovat účelnost a dopady podobných opatření. Přestože omezení platí v době slabší letové činnosti, určitě omezí činnost leteckých provozovatelů, mimo jiné leteckých škol, řekl Koubík. Do jaké míry omezení postihne provozovatele všeobecného a sportovního letectví, bude záležet především na meteorologické situaci.

Provozovatelé nepravidelné letecké dopravy musejí veškeré zamýšlené lety předat ke schválení odboru civilního letectví ministerstva dopravy a spojů, a to do 15. září. I charterové lety přitom musí na palubě doprovázet bezpečnostní dohled, stejně jako pravidelné linky.

Ruzyně omezení nepocítí

Na letišti Ruzyně bude omezen provoz na dráze 13/31. Toto omezení však podle mluvčí České správy letišť Vlasty Pallové v žádném případě nenaruší každodenní provoz letiště. I na zvýšený provoz v souvislosti s přílety a odlety účastníků summitu totiž kapacita letiště dostačuje a navíc speciální lety bude odbavovat terminál Jih. Charterová letecká společnost Travel Servis sice do 15. září informaci o všech plánovaných letech ministerstvu předá, problém by však podle ředitele Romana Vika mohl nastat s lety, které si zákazníci mohou objednat po 15. září. Pokud by lety, o které letecká společnost nepožádá před 15. září, nemohla uskutečnit, mohlo by to firmu vážně poškodit. Travel Servis by také nerad nesl náklady na ozbrojený doprovod sám, poznamenal Vik.

Podřídit se omezení pro leteckou společnost Fischer Air neznamená podle jejího majitele Václava Fischera žádný velký problém. Společnost totiž létá podle pevného plánu, který je na celou zimní sezónu znám již od června. Navíc Fischer Air má na podzim většinou dlouhé lety na Kanárské ostrovy, do Egypta, Maroka, Gambie apod. Letadla tedy jsou po dlouhou dobu mimo pražské letiště, které bude pravděpodobně přetíženo, dodal.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika