Praha 6 zažívá izraelskou svatební turistiku

Izraelští svatebčané si v posledních letech oblíbili Prahu 6. Do České republiky přijíždějí tzv. na otočku, často u nás nepobudou ani celý den. Po uzavření sňatku se turisté vracejí domů.

"Rychlá svatba se stala skutečným hitem," sdělil tiskový mluvčí Prahy 6 Martin Šalek. Ročně podle něj v městské části probíhá asi 400 až 500 svateb. "Zatímco před pěti lety šlo převážně o sňatky místních lidí, dnes polovinu tvoří svatby cizinců. Nejčastěji se zde berou občané Izraele," pokračoval.

Izrael respektuje na svém území výhradně náboženské sňatky. Manželství uzavřená v zahraničí, třeba v Praze, ale Izrael respektuje. Typický velký den svatebčanů turistů zahrnuje přílet na Ruzyň, svatba v obřadní síni Prahy 6, fotografie na Pražském hradě a večerní odlet domů. Izraelci se tak v Česku nezdrží ani 24 hodin.

Nezvyklá turistika se Praze 6 vyplatí

Šestka na poplatcích spojených s obřady cizinců vybere ročně 330 000 tisíc korun. Nezvyklá turistika se jí proto vyplatí. Občanům jiných států vychází vstříc například vydáním cizojazyčných letáků informujících o možnostech svateb nebo přizpůsobením režimu pracovníků radnice.

PRÁVO

obsah | Česká republika