První ministr půjde za mříže

Bývalý ministr financí Ivo Svoboda má jít za vytunelování mělnické Liberty na pět let do vězení. Stane se tak prvním odsouzeným členem české vlády. Ve středu o tom rozhodl středočeský krajský soud, který zároveň udělil o půl roku přísnější trest pro jeho tehdejší poradkyni Barboru Snopkovou. Svoboda je prvním členem vlády, kterého soud od roku 1989 poslal za mříže.

Podle verdiktu mají každý navíc zaplatit finanční trest ve výši jednoho miliónu korun. Pokud tak neučiní, musí si každý navíc odsedět osm měsíců za mřížemi. Trestní senát dnes také potrestal syna Snopkové Stanislava Kratochvíla, který matce pomáhal ukrýt před policií účetnictví Liberty. Byl odsouzen ke dvěma letům vězení s podmíněným odkladem na tři roky.

Udělené tresty jsou na spodní hranici trestní sazby, která činí v případě Svobody i Snopkové pět až 12 let vězení. Mají si je odpykat v nejmírnějším typu věznice.

Soudce Petr Franc tak částečně vyhověl státnímu zástupci Petru Jirátovi, který pro oba hlavní obžalované ve své závěrečné řeči požádal o šestileté tresty. Svoboda i Snopková však trvají na tom, že se ničeho nezákonného nedopustili.

Neoprávněně převedli 5,5 miliónu

Někdejší ministr se svou spolupracovnicí vstoupili do mělnického podniku Liberta vyrábějícího kočárky a invalidní vozíky v roce 1996. Následně pro něj vyjednali úvěr u IPB banky ve výši kolem šesti miliónů korun, ovšem peníze poskytnuté na výrobu v Libertě do firmy nešly. Podle Jiráta vyjma půl miliónu Svoboda se Snopkovou peníze použili na splacení dluhů své další firmy Omnia.

Obžalovaní se však bránili tím, že peníze poslali jednateli slovenské firmy Rela Bratislava Pavlu Landsmannovi jako zálohu na rozjezd společné výroby stejného sortimentu, jako měla Liberta. Vzhledem k tomu, že se plány nezdařily, záloha propadla. Jirát však jejich obhajobu označil za smyšlenou.

Svoboda i Snopková dnes byli uznáni vinnými z trestných činů podvodu a zvýhodňování věřitele, Snopková navíc z porušování povinnosti v řízení o konkursu a vyrovnání. Její syn byl odsouzen za pomoc při zvýhodňování věřitele. Kauzou se ještě bude zabývat pražský vrchní soud, neboť obhájci Svobody i Snopkové se na místě odvolali a státní zástupce si stejně jako Kratochvíl vzali lhůtu na rozmyšlenou.

Kauza Svoboda, Snopková

duben 1996 - Ivo Svoboda a Barbora Snopková se stávají členy představenstva mělnické firmy Liberta

prosinec 1997 - obchodní soud vyhlásil na Libertu konkurz

březen 1999 - Snopková je obviněna ze dvou trestných činů

červenec 1999 - policie zahajuje trestní stíhání i proti Svobodovi, ten následně odchází z vlády premiéra Zemana

listopad 1999 -Svobodu i Snopkovou zatýká policie, soud je posílá do vazby, kde zůstávají do února 2000

prosinec 1999 - obviněn je i syn Snopkové, Stanislav Kratochvíl

květen 2001- státní zastupitelství podává obžalobu na trojici podezřelých

březen 2003 - středočeský krajský soud udělil Svobodovi pětileté vězení, Snopková dostala 5 a půl roku a jejího syna potrestal podmínkou

(vac), PRÁVO

obsah | Česká republika