První český ministr je už za mřížemi

První člen české vlády, respektive polistopadových vlád, je za mřížemi. Po dvou a půl měsících průtahů nastoupil do pankrácké věznice bývalý soc. dem. ministr Ivo Svoboda. V oddělení s dohledem si odpyká pět let za vytunelování mělnické firmy Liberta. Odsouzený je nyní umístěn na příjmovém oddělení, řekla ve středu mluvčí vězeňské služby Michaela Hájková.

Svoboda byl odsouzen spolu se svou tehdejší poradkyní Barborou Snopkovou. Ta si stejný trest odpykává v pražské ruzyňské věznici. K výkonu trestu nastoupila na začátku května. Stejně tak měl učinit i Svoboda, ze zdravotních důvodů ale do vězení nepřišel a byl hospitalizován v nemocnici.

Exministr se na příjmovém oddělení pankrácké věznice podrobí lékařské prohlídce a seznámí se s vězeňským řádem. "Poté bude zařazen do standardního výkonu trestu odnětí svobody," upřesnila Hájková.

Svoboda je prvním členem polistopadových vlád odsouzeným k nepodmíněnému trestu. Ministrem financí byl ve vládě Miloše Zemana, od roku 1997 byl místopředsedou sociální demokracie a se Snopkovou měli na starosti stranickou pokladnu.

Čekání na výsledky

Svoboda a Snopková si mají ve vězení odpykat pětiletý trest za vytunelování mělnické firmy Liberta. Oba po pravomocném rozsudku žádali o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Vězeňští lékaři jej ale nedoporučili, a soud tak jejich žádosti zamítl. Vzápětí je vyzval k nástupu trestu.

Po krátkodobém pobytu v Motole absolvoval Svoboda ještě odborná vyšetření, jejichž výsledky se očekávaly v červenci. Oficiální lékařská zpráva od obhajoby zatím nepřišla, řekl soudce Petr Franc s tím, že je patrně již na cestě. Podle něj se předpokládalo, že když Svobodova vyšetření dopadnou dobře, že do vězení sám nastoupí.

Dovolání k Nejvyššímu soudu

"Teď už můžu celý spis poslat k Nejvyššímu soudu," poznamenal Franc. Svoboda i Snopková totiž podali kvůli odsouzení dovolání.

V únoru byli pravomocně odsouzeni za trestnou činnost z let 1996 až 1998, kdy stáli v čele mělnické továrny na kočárky. Podle rozsudku se dopustili podvodu a zvýhodňování věřitele. Ačkoli Snopková porušila i povinnosti v řízení o konkurzu, vrchní soud jí původní pětiapůlletý trest vězení o půl roku snížil. Oběma ale hrozilo až 12 let. Kromě trestu vězení má každý z nich zaplatit 200 000 korun, jinak stráví ve vězení o tři měsíce déle.

Podle rozsudku Svoboda se Snopkovou vylákali v roce 1996 od IPB podvodem šest miliónů korun. Peníze měly posloužit na provoz Liberty. Ve skutečnosti je ale vyvedením přes svoji společnost Zora Euro použili na splacení dluhů své firmy Omnia. Zvýhodňování věřitele se dopustili tím, že po vyhlášení konkurzu na Libertu prodali její nemovitosti za milióny korun, z peněz ale vyplatili jen některé z desítek věřitelů.

Účetníctví v tahu

Snopková jako likvidátorka Liberty nikdy nepředala správci konkurzní podstaty účetní knihy, a tím porušila povinnosti v řízení o konkurzu.

Za zvýhodňování věřitele byl s dvojicí odsouzen i syn Snopkové Stanislav Kratochvíl. Dostal podmíněný trest.

NOVINKY

obsah | Česká republika