Spor o svatovítskou katedrálu se vrací

Připadne chrám svatého Víta na Pražském hradě církvi? Soud o tom bude znovu rozhodovat na podzim. Letitý boj o majetek mezi státem a církví tak vchází do další důležité fáze.

O katedrálu a přilehlé domy se s českým státem zastoupeným Kanceláří prezidenta republiky více než deset let soudí několik církevních subjektů. Spor již měl nakrátko vítěze - v prosinci 1994 jej vyhrála církev. Odvolací soud však verdikt záhy zrušil a vrátil případ k novému projednávání.

"Doufám, že bude vynesen rozsudek," řekl LN náměstek předsedy Obvodního soudu pro Prahu 1 Jaromír Jirsa. Ten v uplynulých dnech zkontroloval obsáhlý spis. V práci své kolegyně Libuše Fritzové, která se případem zabývá od prosince 1992, neshledal žádná pochybení. "Jednání by se mohlo konat v září nebo v říjnu," upřesnila soudkyně.

Ministr kultury Pavel Dostál je přesvědčen o vítězství státu. Podle něj ze strany církve "neexistuje legitimní právní nárok na katedrálu". Ministr nesouhlasí ani s převedením katedrály na katolickou církev. Chrám sv. Víta považuje za "symbol státnosti, který musí patřit státu".

Prezident Václav Klaus se podle slov svého mluvčího Tomáše Klvani nehodlá ke sporu vyjadřovat. "Nechce se nechat zatahovat do uměle vytvořených nových kauz," tlumočil stanovisko hlavy státu.

O katedrálu se stále stará Správa Pražského hradu, která v soudním sporu figuruje jako vedlejší účastník. "Správa Pražského hradu, nikoli Kancelář prezidenta republiky, má na starost hospodaření s majetkem státu," upřesnila právnička správy Jaroslava Švandová důvod, proč se do sporu vložili, i když nejsou žalovanými.

Čtyři žalobci

K stanovení termínu jednání soudkyni chybí poslední materiál, který by měl upřesnit, kdo z žalobců je podle novely zákona o církvích v registru církevních právnických osob, a kdo tedy může vést soudní spor. Žalobci jsou momentálně čtyři: Metropolitní kapitula u sv. Víta, Katolický kostel Všech svatých, Katolický metropolitní kostel u sv. Víta a Pražská proboštská benefice metropolitního dómu.

Právní zástupce žalobců Petr Zderčík zatím nemá informace o tom, že by se v dohledné době mělo konat další jednání soudu. Průběh celé kauzy odmítl komentovat. "Nemůžu se k věci vyjadřovat. Nejsem k tomu zmocněn. Přesahoval bych tím svou profesi advokáta," konstatoval.


Co také zaznělo během sporů o církevní majetek

Já si myslím, že katedrála je skutečně v tom duchovním, mravním a psychologickém smyslu majetek celého národa. Ale s majetkem všeho lidu nemáme ty nejlepší zkušenosti. Katedrála musí mít svého fyzického vlastníka. A kdo jiný by to měl být než církev.

prezident Václav Havel, LN, 23. 12. 2002

Nabídka kardinála Vlka (darovat chrám lidu), trvá, ale nelze ji realizovat, protože nemůže katedrálou disponovat, když mu nepatří.

mluvčí biskupské konference Daniel Herman, ČTK, 26. 11. 2001

Vydání (majetku církvi) brání také ta okolnost, že české právo znemožňuje, aby se majitelem půdy stal cizí subjekt, v daném případě upozorňuji na oddíl De temporalibus ve svodu kanonického práva, kde se stanoví, že majetek katolické církve spadá pod Svatou stolici i pod papeže.

místopředseda KSČM Miloslav Randsdorf, LN, 25. 10. 1996

Ten, kdo tvrdí, že církevní majetek, který je v současné době v rukou státu, je majetek s veřejným charakterem, nemluví pravdu, používá demagogické a populistické triky, a brání nápravě komunistických křivd.

kardinál Miloslav Vlk, Právo, 20. 7. 1996

JANA KALINOVÁ

obsah | Česká republika