Do Česka míří technologické špičky

ExxonMobile, DHL a Infosys. Tyto firmy chtějí v Česku vybudovat centra pro poskytování odborných služeb. Na místo montážních linek začnou v Česku brzy vyrůstat vyspělá technologická centra. Zatímco například Flectronics i jiní investoři zaměření na výrobu z České republiky odcházejí, začínají sem přicházet firmy s jiným typem investic.

Nedávno oznámila společnost DHL, že v Česku vybuduje velké počítačové centrum pro celou Evropu. Další centra pro poskytování sofistikovaných technologických a ekonomických služeb zde mají vybudovat firmy Infosys a ExxonMobile. "Jednáme s dalšími podobnými investory, minimálně dvě až tři investice by měly v blízké době dobře dopadnout," řekl šéf vládní agentury CzechInvest Martin Jahn. Investice Infosysu a ExxonMobile by podle něj měly přinést 200 až 500 pracovních míst.

Ekonomové již dříve upozorňovali na fakt, že investoři, kteří do Česka přicházejí kvůli časově omezeným pobídkám a za levnou pracovní silou, po určité době odejdou. Podle Jahna se nyní bude CzechInvest zaměřovat více i na investory do vyspělých technologií. "Například do biotechnologií, farmacie, sofistikovaných služeb či vývoje softwaru," vyjmenovává Jahn. Uvedl, že je logické, že investoři, kteří do Česka přicházeli především za levnou pracovní silou, časem odejdou jinam za ještě levnější. Česko naopak nyní nabízí hlavně kvalitní pracovní sílu a dobrou telekomunikační a dopravní infrastrukturu.

Technika je atraktivní

Například ExxonMobile již v tuzemském tisku inzeroval přijímání pracovníků pro vznikající centrum. Podle Jahna je ale určitou nevýhodou tohoto typu nevýrobních investic, že hledají téměř výhradně vzdělané lidi s minimálně středoškolským vzděláním. "Což na druhou stranu neřeší například problém severu Čech, kde je hodně nezaměstnaných, ovšem s nižší kvalifikací. Takže je nutné se nezaměřovat jen na jeden typ investorů," říká Jahn. Investoři podle něj poptávají především technicky vzdělané vysokoškoláky. Pokud by se trh nenaplnil českými odborníky, je podle něj možné, že časem začnou tuzemští investoři nabírat vzdělané síly i v ostatních zemích bývalého východního bloku.

Do Česka loni přišlo rekordních devět miliard dolarů přímých zahraničních investic. To byl ale podle Jahna rekord, který se nebude znovu opakovat. Příliv investic v příštích letech odhaduje na tři až pět miliard dolarů ročně.

Nízké odpisy investory odrazují

Ekonomové ale upozorňují, že investory od Česka odrazuje například vysoké zatížení firem odvody a nízká míra odpisů. "Investiční pobídky jsou jen přechodného charakteru, naopak nízké zatížení má dlouhodobý charakter. Ideální systém je například v Nizozemsku, kde má svá sídla díky příznivým daňovým podmínkám spousta mezinárodních holdingových firem. Holandsko tedy neslouží jako výrobní základna, ale jako místo, kde firmy umísťují své zisky," říká analytik PPF Pavel Kohout.

Podle analýzy Delloite&Touche však i Česko zůstává stále místem, kam investoři ještě budou přicházet. "V době, kdy ve světě dochází k pomalému oživování ekonomiky, je střední Evropa jedním z několika atraktivních míst, kde se očekává nadprůměrný růst," odhadl ředitel oddělení soukromého kapitálu společnosti D&T Garret Byrne.

Investoři podle analýzy nechtějí financovat vznik nových podniků, ale podporovat růst těch stávajících. Stále častěji by se ve střední Evropě mohly objevovat i soukromé investice, které jsou nyní vůči HDP pětkrát nižší než v Evropské unii.

TEREZA ZAVADILOVÁ

obsah | Česká republika