Vláda prodala Český Telecom za 55,3 miliardy

Majoritní podíl v dominantní domácí telekomunikační společnosti Český Telecom získá za 1,82 miliardy eur (asi 55,3 miliardy korun) konsorcium společností Deutsche Bank a Tele Danmark (TDC).

Prodej 51 procent státního podílu v Telecomu potvrdil včera ráno po zasedání vlády ministr financí Bohuslav Sobotka. "Mezi kupujícími nakonec není původní třetí člen konsorcia, společnost Blackstone Group," oznámil Sobotka. Smlouvu s vítězným konsorciem má do 31. října dojednat a podepsat Fond národního majetku. Byl tak završen jeden z největších privatizačních projektů v historii České republiky, který se vlekl již od prosince roku 1999, kdy o prodeji telekomunikačního giganta rozhodla Zemanova vláda. Neúspěšný druhý zájemce o Telecom, konsorcium společností CVC Capital Partner, Spectrum Equity Investors a Swisscom, nabídl podle ministra financí podstatně méně. "Mohu potvrdit, že Český Telecom byl prodán za původně nabídnutou cenu, která byla v závěrečné nabídce vítězného uskupení potvrzena. Druhý uchazeč nabídl cenu, která byla řádově, tedy o desítky miliard korun nižší," informoval novináře Sobotka.

Cenu, kterou konsorcium za Telecom zaplatí, pokládají analytici za odpovídající. Téměř stejnou cenu přitom nabízela konsorcia již v dubnu, kdy vláda pro příliš nízkou finanční nabídku prodej odložila. Zeman po zájemcích žádal alespoň 80 miliard. Analytici to však tehdy považovali za nereálné. "Myslím, že v horizontu několika let by se nabízená cena moc nezměnila, eventuálně by mohla dokonce klesnout. Proto si myslím, že to bylo vhodné rozhodnutí," řekl analytik Patria Finance Jiří Soustružník. Rovněž analytik Atlantik FT Petr Švarc se domnívá, že při prodeji bylo dosaženo realistické ceny, kterou by se vládě při současných podmínkách na trhu nepodařilo zvýšit. "Kdyby se prodej odložil, byl by výnos lepší," přiznal nicméně.

Privatizaci schvaluje i místopředseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. "Všichni víme, že nejlepším momentem byla doba před dvěma až třema lety. To však bývalá vláda propásla. Za současné situace mi rozhodnutí vlády připadá racionální a podporuji jej. Čekat, zda tržní cena nestoupne, je vždy torchu sázka, mohla by totiž také klesnout," řekl Právu Kalousek. Rozhodnutí je podle Kalouska správné i proto, že bude muset brzy dojít k restrukturalizaci Telecomu a tu podle něj lépe provede soukromý majitel, než kdyby musela proběhnout ve státní režii.

Opozice nesouhlasí

Prodej se naopak nelíbí představitelům opozice. Místopředseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny a stínový ministr dopravy a spojů ODS Martin Říman je přesvědčen, že vláda prodává Český Telecom v nevhodnou dobu. "Prodej se uskutečňuje v období, kdy je trh obecně v depresi a významní investoři jsou vyčerpáni," míní stínový ministr financí Říman. Cena, které bylo dosaženo, tak podle něj neodpovídá skutečné hodnotě státního podílu ve firmě. "Je vysoce pravděpodobné, že pokud by se prodej uskutečnil ve vhodnějším termínu, bylo by dosaženo podstatně lepšího výnosu," uvedl Říman. Opozici se nelíbí ani rychlost, s jakou vláda privatizaci provedla. "Vláda se tvářila, jak dlouze a odborně bude prodej posuzovat, nakonec však Telecom prodala velmi rychle, bezprostředně potom, co ji Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru," prohlásil Miroslav Beneš z ODS. To však Sobotka popírá. "Rozhodnutí vlády v žádném případě nelze označit jako unáhlené nebo uspěchané. Byl to velmi standardní privatizační proces za účasti renomovaného poradce," dodal ministr.

Pro prodej stanovila vláda podmínky, které bude muset kupující dodržovat nejméně tři roky. Majoritní vlastník bude mít jen omezené možnosti převádět akcie či majetek Telecomu, bude muset zachovat zástupce státu v dozorčí radě a plnit závazky vyplývající z provozu telekomunikační infrastruktury.

Závazky nového vlastníka k nejcennější součásti Telecomu, jíž je majetkový podíl v mobilním operátorovi Eurotel, budou podle ministra bez portfeje Vladimíra Mlynáře předmětem dalších jednání, rokování o detailech smlouvy začnou na Fondu národního majetku v nejbližších dnech. "Při rozhodování jsme si pochopitelně byli vědomi určitých možností, které nový majitel Českého Telecomu může uplatnit ve vztahu k Eurotelu," uvedl Mlynář.

Ředitel Telecomu spokojen

Generální ředitel Českého Telecomu rozhodnutí vlády uvítal, ukončí totiž podle něj období předprivatizační nejistoty ve firmě. "Osobně věřím, že toto rozhodnutí bude mít pozitivní vliv na obchodní řízení společnosti," uvedl Klíma. V očekávání výsledků privatizace společnost odložila jednání o koupi zbylého podílu 49 procent v mobilním operátoru Eurotel či rozhodnutí o způsobu restrukturalizace kapitálu společnosti. Současné vedení bude podle Klímy napomáhat tomu, aby mohli vlastníci úspěšně dokončit všechna nezbytná jednání vedoucí k uzavření kupní smlouvy.

Jak postupovala privatizace

* 13. února 1995 schválila valná hromada telekomunikační společnosti vstup strategického partnera.

* 28. června 1995 získává 27 procent v Telecomu konsorcium TelSource (PTT Netherlands, Swiss Telecom a AT&T).

* 13. prosince 1999 schválila Zemanova vláda návrh postupu privatizace státního 51procentního podílu v SPT Telecom.

* 15. března 2000 vláda rozhodla, že poradcem při privatizaci Telecomu bude konsorcium společnosti J. P. Morgan a Komerční banky.

* 14. listopadu 2001 vláda rozhodla o odkladu privatizace Telecomu z října 2001 na březen 2002.

* 28. listopadu 2001 vyzval Fond národního majetku potenciální zájemce o Telecom k předložení předběžných nabídek do 9. ledna 2002.

* 9. ledna 2002 dostal privatizační poradce J. P. Morgan osm předběžných nabídek na koupi podílu v Telecomu.

* 28. března 2002 podali závaznou nabídku na koupi majoritního podílu v Českém Telecomu tři zájemci.

* 10. dubna 2002 vláda rozhodla, že o podmínkách prodeje bude nadále jednat se dvěma konsorcii - Deutsche Bank, TDC a Blackstone Group a konsorciem Swisscomu s CVC Capital Partners a Spectrum Equity Partners.

* 29. dubna 2002 kvůli nevyhovujícím nabídkám vláda rozhodla prodej odložit. Hlavním důvodem byla nespokojenost s nabídnutou cenou, která se pohybovala těsně pod hranicí 60 miliard korun.

* 19. července 2002 předložila obě konsorcia společnosti J.P. Morgan nové nabídky na získání majority v Telecomu.

* 9. srpna 2002 vláda rozhodla o prodeji majoritního podílu v Telecomu konsorciu Deutsche Bank a TDC za 1,82 miliardy eur (asi 55,3 miliardy korun)

MARTIN PROCHÁZKA, STANISLAV PTÁČNÍK

obsah | Česká republika