V Terezíně uctili oběti nacismu

Na Národním hřbitově v Terezíně na Litoměřicku se uskutečnila v neděli dopoledne za účasti zhruba tisícovky přihlížejících tryzna za oběti nacismu z bývalého terezínského ghetta, Malé pevnosti a z litoměřického koncentračního tábora.

Tradičního pietního aktu, který pořádal Český svaz bojovníků za svobodu, se zúčastnil například předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, ministr obrany Miroslav Kostelka, předseda ústavního soudu Pavel Rychetský, zastánce lidských práv Otakar Motejl, představitelé katolické i židovské obce, hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) a další. Zaorálek ve svém projevu zdůraznil důležitost nezapomínat na historii a schopnost poučit se z ní.

"Terezín byl přestupní stanicí v moderní době, kdy nacisté postavili nejděsivější továrny na smrt. Z Terezína do Osvětimi bylo vypraveno 63 transportů. Z 87 tisíc Židů se jich jen 3800 dočkalo osvobození. Terezín je největším symbolem zápasu člověka za svobodu. Nesmíme dopustit samovolné hojení paměti, což by byla urážka vůči obětem genocidy," prohlásil Zaorálek s tím, že si není jist, zda se minulost opět nebude opakovat. "Před našima očima dochází i dnes k hrůzám v Bosně, Kosovu, krutost a mučení je vidět v Iráku," připomněl Zaorálek s tím, že nic není tak smutné, jako naše mlčení. Po projevech následovala křesťanská a židovská modlitba.

V letech 1940 až 1945 zavlekli nacisté do policejní věznice pražského gestapa v terezínské Malé pevnosti, terezínského ghetta a koncentračního tábora v Litoměřicích přes 200 000 vězňů z řady evropských zemí. Na Národním hřbitově se nachází 2386 jednotlivých hrobů umučených vězňů a několik pylonů, pod nimiž jsou pochovány další tisíce mužů, žen a dětí, kteří zde nalezli smrt v letech 1942 - 1945.

(mod), PRÁVO

obsah | Česká republika