Klaus dnes jmenuje Topolánka premiérem

Prezident republiky Václav Klaus oznámil, že hodlá dnes jmenovat novým premiérem předsedu ODS Mirka Topolánka. Ještě předtím přijme demisi dosluhující vlády premiéra Jiřího Paroubka.

Demisi vlády přijme prezident ve 14:30, Topolánka pak jmenuje předsedou nové vlády v 16 hodin. Prezident Václav Klaus tak nebude otálet se jmenováním Topolánka. Je ale pravděpodobné, že Paroubkův tým bude i nadádle spravovat zemi a to až do doby, kdy Topolánek oznámí složení svého kabinetu. Po jmenování nových ministrů bude mít Topolánek 30 dnů na získání důvěry ve Sněmovně.

Pomalu tak po necelých 16 měsících končí vládnutí ministerského předsedy Jiřího Paroubka (ČSSD). Premiér stačil provést ve vládě čtyři změny. Zesnulého Pavla Dostála nahradil Vítězslav Jandák, bývalou ministryni zdravotnictví vystřídal kontroverzní David Rath, Jan Mládek nahradil v zemědělském resortu Petra Zgarbu. Poslední výměnu provedl Paroubek na konci loňského roku, kdy vicepremiéra pro ekonomiku nahradil Jiří Havel.

Nyní se rýsuje menšinová vláda ODS, která však ve Sněmovně bude odkázána zejména na případnou podporu poslanců ČSSD. Paroubek naznačil, že by soc. dem. mohla tolerovat ODS ve vládě po dobu dvou let. To ale občanští demokraté odmítají, chtějí vládnout déle.

Další postup po demisi vlády podle Ústavy

:: Vláda podává demisi po ustavující schůzi nové Sněmovny. Úřaduje ale do jmenování nového kabinetu.
:: Prezident jmenuje premiéra nové vlády. Obvykle lídra strany, která zvítězila ve volbách.
:: Nový premiér si vybere členy svého kabinetu, není časově limitován.
:: Nové ministry jmenuje na návrh premiéra prezident, který může vyjádřit své námitky proti kandidátovi. Nemůže ale jmenovat nikoho, koho premiér nenavrhl.
:: Vláda do 30 dnů od jmenování žádá Sněmovnu o důvěru. Pro vládu se musí nahlas vyslovit nadpoloviční většina přítomných poslanců.
:: Pokud vláda důvěru nezíská, prezident jmenuje nového premiéra a jeho ministry a tato vláda znovu do 30 dnů požádá Sněmovnu o důvěru.
:: Když ani druhý kabinet neuspěje, jmenuje prezident premiéra na návrh šéfa Sněmovny. V případě, že ani tato vláda nezíská důvěru, může prezident Sněmovnu rozpustit a do 60 dnů pak následují předčasné volby.

NOVINKY

obsah | Česká republika