Prezident jmenoval Topolánkovu vládu

Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě novou patnáctičlennou vládu Mirka Topolánka. Tvoří ji devět občanských demokratů a šest nestraníků. Jmenování se uskutečnilo tři měsíce po sněmovních volbách. Není ale jisté, jak dlouho zůstanou ministři ve funkcích.

Kvůli rozložení sil ve sněmovně bude mít totiž Topolánkův tým problém získat důvěru poslanců. Před sněmovnu musí předstoupit se žádostí o důvěru do třiceti dnů, zřejmě tak učiní začátkem října. Pokud v klíčovém hlasování neuspěje, musí podat demisi. Vládnout pak bude až do doby, než Klaus jmenuje nové ministry. Ústava neurčuje hlavě státu žádný termín, kdy tak má učinit.

Kabinet má být podle ODS překlenovací a dovést zemi k předčasným volbám na jaře příštího roku. Topolánek chce každopádně stihnout připravit státní rozpočet na příští rok a zaměřit se na blížící se předsednictví Česka v Evropské unii. ODS má v plánu také zrušit registrační pokladny, zahájit zeštíhlení státní správy nebo připravit důchodovou reformu. Topolánek nehodlá rezignovat ani na prosazování rovné daně.

Nová vláda se hodinu po jmenování sejde na prvním slavnostním zasedání ve Strakově akademii. Občanští demokraté opustili vládní křesla na konci roku 1997, od té doby byli v opozici.

ČTK, LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika