Lékaři se učili na praseti, jak zachránit srdce

V pražském centru experimentální medicíny se ve středu sešli u jednoho operačního stolu čeští a slovenští kardiochirurgové. Na společném školení se učili revoluční metodu operace srdce, na jejímž zavedení na Slovensku pracuje První nadace srdeční chirurgie "Zachranme srdca".

Podle lékařů mohou pacienti díky novému přístroji vést téměř normální život. Nemoc jim připomene pouze krabička na opasku, přes kterou se přístroj dobíjí. Zařízení tvoří malé čerpadlo, které nahradí práci srdce. Tento typ mechanické podpory se doposud nepoužívá nikde v zemích východní Evropy.

"Tato mechanická podpora srdce po implantaci může pomoci buď zotavit srdce nebo při některých chorobách vést jako přemostění času do transplantace," řekl Petr Lukáč ze slovenské První nadace srdeční chirurgie "Zachranme srdca".

Chirurgové pokusně provedli implantaci podpory srdce u prasete, u kterého simulovali selhání srdeční komory. "Věříme v to, že jednou se podaří vyrobit umělé srdce, abychom ho pak mohli implantovat pacientovi," uvedl Ivo Skalský z Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM.

Podle primáře Východoslovenského ústav srdečních chorob v Košicích Alberta Hermely tento přístroj umožní zachránit další skupinu pacientů, kteří by bez takové podpory oběhu zemřeli.

Slovenští a čeští chirurgové spolupracují při zavádění revolučního způsobu operací také se svými kolegy z Itálie. Nová metoda operace srdce by se měla na Slovensku objevit během šesti měsíců.

DANIELA URBÁNKOVÁ, iDNES

obsah | Česká republika